Comisia Europeana a aprobat Programele Operationale Sectoriale (POS) pentru mediu, transporturi si lucrari publice din Romania. Conform acestor programe, tara noastra va beneficia de fonduri europene in valoare de circa 13 miliarde de euro pentru imp
Comisia Europeana a aprobat Programele Operationale Sectoriale (POS) pentru mediu, transporturi si lucrari publice din Romania. Conform acestor programe, tara noastra va beneficia de fonduri europene in valoare de circa 13 miliarde de euro pentru implementarea unor proiecte ce vizeaza dezvoltarea durabila in perioada 2007-2013. POS-Transport are o valoare totala de investitii de 5,7 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro provin de la UE, in timp ce 1,2 miliarde euro reprezinta contributia Romaniei, a declarat Ludovic Orban (foto), ministrul Transporturilor. Ministerul Lucrarilor Publice va avea la dispozitie peste 4,6 miliarde de euro, dintre care 3,72 miliarde de euro fonduri structurale si 880 milioane de euro contributia Romaniei.  PROIECTE. "Ca urmare a procedurilor, care dureaza intre 60 si 130 de zile, primii bani ii vom avea cel mai devreme in luna noiembrie. In acest an, Romania nu va reusi sa absoarba foarte mult din acesti bani", a spus Laszlo Borbely, ministrul Lucrarilor Publice. POS-Mediu va accesa circa 4,5 miliarde euro din fondurile UE, la care se va adauga suma de aproximativ un miliard de euro cofinantare nationala.  Prioritatile transporturilor sunt impartite pe patru axe. Astfel, vor fi realizate investitii pentru modernizarea sistemului national de transport durabil si integrarea retelei din Romania in reteaua europeana, precum si pentru modernizarea retelei de transport intern. De asemenea, se va pune accent pe protectia mediului in domeniul transporturilor, dar si pe asistenta tehnica sau programe de consultanta. Mai mult, va fi imbunatatita infrastructura de transport regional si local, se va incuraja dezvoltarea mediului de afaceri regional si promovarea turismului. Pentru indeplinirea tuturor obiectivelor din Planul National de Dezvoltare, Romania ar avea nevoie de aproximativ 50 de miliarde euro. In aceste conditii, tara noastra are un deficit de finantare intre 20 si 30 miliarde euro, fondurile structurale si de coeziune cifrandu-se la circa 30 miliarde euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.