Acum, dupa doi ani si doua majorari bugetare pot sa spun ca aveti sange de roman! Cu siguranta va curge sange de "intelectual" roman prin vene! Preluand functia de la Institutul Cultural Roman, nu ati facut decat sa acceptati o sinecura, domnule Pata
Acum, dupa doi ani si doua majorari bugetare pot sa spun ca aveti sange de roman! Cu siguranta va curge sange de "intelectual" roman prin vene! Preluand functia de la Institutul Cultural Roman, nu ati facut decat sa acceptati o sinecura, domnule Patapievici, in ciuda declaratiilor pe care le faceati in interviul publicat de, mai nou, partenerul ICR, "Observatorul cultural", imediat dupa numire.
V-ati incalcat promisiunile si nu ati indeplinit mai nimic din ceea ce v-ati propus:
"Vreau ca institutele culturale din strainatate sa nu mai poata fi considerate embleme securistico-oficiale ale statului roman". N-ati schimbat aproape pe nimeni de la conducerea lor. Oare ca sa aveti pe cine invinovati in caz de nereusita? Eu ma voi referi la cel condus de omul dumneavoastra, Magda Carneci, poeta, GDS-ista si bursiera Soros, deci toate calitatile ce pot recomanda pe cineva ca director in subordinea dumneavoastra. Cu regret trebuie sa constat ca, dupa ce s-a debarasat de domnul Radu Portocala (evident, un intelectual din afara celor doua sisteme romanesti, adica cel securist si cel GDS-ist) nu a reusit sa anime cladirea aceea "ca o fortareata neprimitoare, marcata de traditia statalo-securistica a oficialitatilor romanesti". Prin rue de l'Exposition tot nu miroase a parfum, in ciuda evenimentelor pretentioase care au inlocuit cei cativa romani dornici sa-si aminteasca de tara la o conferinta urmata de o sarma sau un mic gratuit cu alti cativa, la fel de putini, dar mult mai snobi. Ba chiar, in ultima vreme, as putea sa spun ca miroase din nou a matreata, caci doamna Carneci nu se poate lipsi de asistenta eternului Virgil Tanase, pe care il consulta din ce in ce mai des. Verificati, domnule presedinte, si veti vedea ca, in ciuda sumelor alocate, activitatea institutelor din strainatate nu reuseste sa adune o participare mai mare de media de 30 de persoane! In 2006, bugetul ICR a fost dublat fata de 2005, iar in 2007 a fost triplat fata de anul precedent ca sa ajunga la astronomica suma de 40 de milioane de RON, pentru fleacurile pe care le produceti! Rezultatele, in schimb, nu sunt publicate nicaieri tocmai pentru ca ele nu justifica sumele cheltuite. Adevarul este ca iti place sa ascunzi murdaria in nisip, ca pisica, asa cum ai ascuns dosarul de securitate al tatalui dumitale clasandu-l sub obrocul "sigurantei nationale". Ar fi multe de spus, multe! Din pacate, spatiul nu-mi permite.
"Vreau ca institutia aceasta sa functioneze in mod destins si eficace". Dar dupa venirea echipei dumneavoastra a fost instaurat un sistem birocratic fara echivalent in alte institutii centrale romanesti, denuntat de cei doi directori din strainatate, care au demisionat: domnul Radu Portocala de la Paris si tolerantul domn Ioan Aurel Pop de la Venetia (care a suportat atatia ani de birocratie a MAE si i-a venit de hac ICR-ul!)
"Imi pasa de banii celor care platesc impozite si pentru ca detest ideea ca si eu contribui la risipirea banului public". Si totusi nu ati inapoiat statului salariile pe care le-ati primit ca membru CNSAS, desi erati de doua luni presedintele ICR. Si nici nu v-ati luat concediu fara plata ca sa mergeti trei luni la studii in Germania. Poate ca, fiind cam ocupat, ati uitat. Un om care este in acelasi timp: presedinte al Institutului Cultural Roman, director la "Idei in dialog", moderator al emisiunii saptamanale "Inapoi la argument" (TVR Cultural), comentator cu o rubrica saptamanala in "Evenimentul zilei" si in curs de redactare a unei teze de doctorat, mai uita. Vi se intampla sa conduceti institutul prin e-mail, asemeni vicepresedintelui Mircea Mihaies?
"Institutul Cultural Roman nu este un actor, un producator de cultura. El este un mediator, un comunicator de cultura, un partener neutru, fara gusturi proprii, pentru toti producatorii de cultura". Asa sa fie? Atunci cum se explica prezenta domnului Dan Perjovschi pe toate meridianele? Caricaturistul (sic!) revistei 22 si ilustratorul volumelor dumneavoastra a fost, numai in acest an invitat de ICR la Paris, la New York si acum expune si la Bienala de la Venetia! ICR este si el agentul sau personal? Cum va explicati ca pe lista de traduceri dumneavoastra, Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Magda Carneci figurati cu mai multe titluri decat Noica, Rebreanu sau Nichita Stanescu?! Cum puteti tolera pe aceeasi lista clasici ai literaturii romane, ale caror lucrari ar trebui traduse AUTOMAT in cat mai multe limbi straine, si nume de autori care, oricat de notorii in Romania, mai pot astepta recunoasterea internationala pe bani publici. Sau ICR a terminat de tradus operele autorilor decedati cu care ne putem mandri in lume?
In sfarsit, nu pot sa uit ca, desi sunteti presedintele unei institutii bugetare, la existenta careia contribuie TOTI romanii platitori de impozite, ati incalcat interdictia de a va afisa public optiunile politice prin activitatea jurnalistica si prin participarea la manifestatii publice anti-guvernamentale si anti-parlamentare. Si ati tolerat aceeasi ilegalitate si la subalternii dumneavoastra (Mircea Mihaies, Magda Carneci).
Oh, sunteti atat de roman, domnule Patapievici! Numai un "intelectual" roman sadea, din acea categorie care accepta sa se urineze pe el cotropitorii, poate sa declare, cu seninatate, ca "se simte ca o pata de murdarie pe tapiteria" unui autoturism, fie el si Volvo, si cadou! Degeaba va plimbati prin strainatate, domnule Patapievici! Ca si colegul dumneavoastra, Andrei Plesu, nu ati invatat ca nu exista cadou gratis pentru un inalt functionar de stat! (There is no such thing as free lunch!, cum spune americanul).
Demisionati, domnule Patapievici!
Eugen MihAescu
Vicepresedinte al Comisiei pentru politica externa a Senatului


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.