Trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale vor depune astazi juramantul in fata presedintelui Romaniei si a presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, ceea ce reprezinta procedura de "innoire a Curtii" urmata, la 5 zile, conform legii, de
Trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale vor depune astazi juramantul in fata presedintelui Romaniei si a presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, ceea ce reprezinta procedura de "innoire a Curtii" urmata, la 5 zile, conform legii, de alegerea unui nou presedinte al acestei instante, informeaza Realitatea TV.

Pentru innoirea Curtii Constitutionale presedintele Romaniei si fiecare camera a Parlamentului numeste cate un judecator. Presedintele Romaniei l-a numit pe data de 18 aprilie pentru postul de judecator al Curtii Constitutionale pe Augustin Zegrean, Tudorel Toader a fost numit pe 12 iunie de Camera Deputatilor, iar Senatul l-a numit printr-o hotarare datata 18 iunie pe Valentin Zoltan Puskas.

CCR precizeaza ca mandatul de 9 ani al judecatorilor Curtii nu poate fi prelungit sau innoit, dar nici scurtat inainte de termen, cazurile de incetare fiind expres prevazute de legea organica a Curtii.

Astfel, mandatul inceput in data de 13 iulie 1998 de catre judecatorul Kozsokar Gabor si de catre predecesorii judecatorilor Stanoiu si Toader (care au continuat acest mandat incepand cu data de 7 iunie 2001, respectiv 6 octombrie 2006), nu va inceta decat in preziua datei la care Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fixat depunerea juramantului de catre noii judecatori, anume 13 iulie 2007.

Plenul Curtii Constitutionale, intrunit in termen de 5 zile de la innoirea componentei acesteia, alege un nou presedinte.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.