Mai multe asociatii au solicitat demiterea directorului general al ANP pe motiv ca a numit procurori ca sefi de penitenciare, fara concurs. Ministrul Justitiei spune ca nu are nici o implicare si ca va actiona in instanta persoanele care l-au calomni
Mai multe asociatii au solicitat demiterea directorului general al ANP pe motiv ca a numit procurori ca sefi de penitenciare, fara concurs. Ministrul Justitiei spune ca nu are nici o implicare si ca va actiona in instanta persoanele care l-au calomniat.

Conform unui comunicat de presa al "Initiativei pentru o Justitie Curata" (IJC), incadrarile in sistemul penitenciar continua fara sustinerea unui concurs. Astfel, posturile de conducere in penitenciare sunt vanate pur si simplu avand in vedere ca pot aduce venituri lunare de 140 milioane lei. Potrivit IJC, ministrul Tudor Chiuariu a numit in ultima luna, fara concurs, in functia de director de penitenciar mai multi procurori. Marian Stoica, procuror de la Mehedinti, a fost detasat ca director peste Inchisoarea Turnu Severin. Ioan Muresan a fost detasat de la DIICOT Alba Iulia ca director al Penitenciarului Aiud. Procurorul Ionel Galca de la Faurei a avut acelasi noroc, fiind numit director la Penitenciarul Braila. Procurorul Mihaela Focica a devenit director peste Inchisoarea Colibasi, iar judecatorul Mihai Ciorcas conduce Penitenciarul Satu Mare.
In plus, IJC mai arata ca in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) continua practica trucarii concursurilor. ANP a reusit performanta de a angaja doua persoane pe functii de ofiter pe un singur post scos la concurs. In acest sens, IJC cere revocarea din functie a directorului ANP Alexandru serban, anularea concursurilor prin care au fost angajate in sistem rude ale directorului general si revocarea directorilor de penitenciare numiti ilegal.
Raspunsul ministerului nu s-a lasat mult asteptat. Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, a declarat ca va actiona in judecata persoanele si asociatiile ce fac parte din ICJ pentru informatii mincinoase si calomnioase la adresa sa.
El a somat ca organizatiile care fac parte din ICJ sa-si faca public numele. Reactia ONG-urilor a fost prompta: "Salutam decizia ministrului de a tine cont, partial, de recomandarile noastre. In ceea ce priveste somatia, ii sugeram ministrului sa citeasca comunicatul pana la capat", se arata in raspunsul fundatiei Freedom House.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.