Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) ii acuza pe ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, si pe magistratii din conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) ca fraudeaza in continuare concursurile de angajare in sistemul penitenciar.
Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) ii acuza pe ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, si pe magistratii din conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) ca fraudeaza in continuare concursurile de angajare in sistemul penitenciar. "Dupa recentul scandal privind trucarea concursurilor de angajare a rudelor directorului general al ANP, procurorul Alexandru Serban, conform concluziilor anchetei Corpului de Inspectie al Ministerului Justitiei - nota 40510/25.04.2007, si dupa aparitia informatiei ca mai bine de jumatate din cei 13.000 de angajati ai sistemului penitenciar se afla in relatii de rudenie - informarea nr. 252.122 din 22.01.2007 a MJ, Initiativa pentru o Justitie Curata a descoperit, in urma unei investigatii proprii, ca politica de fraudare a concursurilor de incadrare in sistemul penitenciar continua", se precizeaza in comunicat. IJC mai sustine ca a fost reluata practica detasarii unor magistrati in pozitii de directori de penitenciare prin proceduri lipsite de transparenta, care eludeaza sistemul concurential obligatoriu pentru aceste posturi, mai ales cand candidatii sunt magistrati, si care sunt contrare Ordinului Ministrului Justitiei nr. 1218/2006, care prevede o metodologie concurentiala. Potrivit sursei citate, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, la propunerea directorului general al ANP, i-a numit, numai in ultima luna, fara concurs, in functia de director de penitenciar pe: Marian Stoica, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti, la Penitenciarul Turnu Severin, Ioan Muresan, procuror la DIICOT, Serviciul Teritorial Alba Iulia, la Penitenciarul Aiud, Ionel Galca, prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Faurei, la Penitenciarul Braila, Mihaela Focica, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Arges, la Penitenciarul Colibasi, Mihai Ciorcas, judecator la Tribunalul Satu Mare, la Penitenciarul Satu Mare. "Aceste detasari, facute intr-o lipsa de transparenta totala, fara concurenta, fara criterii de competenta si cu incalcarea flagranta a normelor legale in vigoare (Ordinul MJ 1218/2006 privind conditiile de participare, organizare si desfasurare a interviurilor pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct de penitenciar si Legea 293/2004 privind statutul functionarilor publici din ANP), genereaza o instabilitate permanenta, un mare deficit de expertiza la nivelul conducerii sistemului penitenciar si perpetueaza traditia de nepotism a sistemului. Magistratii numiti in functiile de director de penitenciar castiga de trei ori mai mult decat un director functionar public" - se mai precizeaza in comunicat. De asemenea, IJC mai acuza si faptul ca magistratii din conducerea ANP continua practica trucarii concursurilor.
In acest sens, IJC anunta ca va sesiza CSM cu privire la concluziile anchetei Corpului de Inspectie al MJ (nota 40510/25.04.2007) si Corpul de Control al ministrului Justitiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.