Atm - sistemele informatice, blocate de modernizari  Circa doua milioane de clienti nu vor putea utiliza cardul BRD in noaptea de marti, 17 iulie, spre miercuri, 18 iulie. Intreruperile anuntate sau neanuntate, tot mai dese acum in
Atm - sistemele informatice, blocate de modernizari  Circa doua milioane de clienti nu vor putea utiliza cardul BRD in noaptea de marti, 17 iulie, spre miercuri, 18 iulie. Intreruperile anuntate sau neanuntate, tot mai dese acum in perioada concediilor, nemultumesc posesorii de carduri.
Utilizatorii de carduri BRD sunt sfatuiti sa-si asigure o rezerva de numerar pentru noaptea de marti spre miercuri deoarece sistemul informatic al bancii va fi oprit, informeaza un comunicat al institutiei bancare. "Realizarea unor lucrari de mentenanta la infrastructura de alimentare cu electricitate a centrului informatic al BRD va determina intreruperea sistemului informatic de carduri al bancii in noaptea de marti, 17 iulie, spre miercuri, 18 iulie 2007, intre orele 23:00 si 02:30", se spune in comunicat.  Cardurile emise de banca nu vor putea fi utilizate pentru plati la comercianti si retrageri de numerar, in Romania sau in strainatate. Este ce-a de-a treia oprire anuntata a sistemului informatic in ultima luna si jumatate. In paralel cu acestea au existat si alte perioade in care cardurile BRD nu au putut fi utilizate. Din acest motiv, oficialii bancii au anuntat ca in noaptea de miercuri spre joi vor instala generatoare de mare putere, capabile sa sustina o perioada lunga de timp functionarea tuturor serverelor. Conducerea BRD a luat aceasta decizie din cauza frecventelor intreruperi survenite in ultima vreme in alimentarea cu curent, unele provocate de furtuni.  MODERNIZARE. BRD a mai oprit reteaua de bancomate (ATM) si aparate de plata cu cardul la comercianti (POS) intre 8 si 9 iulie, pentru ca banca sa poata realiza unele lucrari de mentenanta a sistemului informatic de carduri. Tot pentru cresterea nivelului de securitate a sistemului, BRD a mai oprit sistemul informatic  si  in noaptea de 3 spre 4 iunie, respectiv in noaptea de luni spre marti, 5 iunie. Reprezentantii bancii sustin ca aceste opriri anuntate sunt necesare, pentru ca altfel serviciile nu se vor putea imbunatati. Intreruperea anuntata din 8 iulie a avut ca obiect "trecerea la standardul EMV pe partea de acceptare a cardurilor cu cip. Acestea reprezinta cea mai inalta tehnologie in domeniul moneticii, cipul inmagazineaza in conditii de securitate maxima informatiile confidentiale ale posesorului si nu pot fi copiate", ne-au explicat oficialii bancii. Institutia va investi intre 35 si 40 de milioane de euro in acest an in reteaua de unitati, bancomate, sistemul informatic si carduri.   Piata cardurilor Numarul cardurilor din Romania se apropie de zece milioane, conform  estimarilor din piata. Adica ne apropiem si noi de ceea ce se intampla in tarile civilizate din Europa, utilizarea mai mica a numerarului. Insa cresterea numarului de utilizatori de carduri forteaza bancile mari sa-si up-gradeze sistemul informatic. In afara de BRD, si Banca Comerciala Romana a lucrat in luna mai la imbunatatirea sistemului informatic care gestioneaza operatiunile cu carduri. Reteaua a fost oprita incepand de sambata, 12 mai, ora 0:00, pana luni, 14 mai, ora 7:00. Cu aceasta ocazie, fiecarui card i-a fost atasat un cont curent in care posesorii de card pot efectua si alte operatiuni decat cele cu carduri. BCR este lider pe piata cardurilor, cu aproape 2,2 milioane de carduri active.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.