Ne place ori ba, zicala "Din lac in put" pare sa inregistreze, la noi, recorduri spectaculoase la toate nivelurile. Nu le vom lua pe rand - nu de alta, dar este inutil sa umplem cu amaraciune zilele oamenilor, si asa pline pana la refuz de informatii care deschid noi si noi capitole de "baltire" pe taramul coruptiei, imposturii, ilegalitatilor. Parca mai abitir dupa aderarea noastra la UE !
Faptul ca suntem cu totii purtati din balta-n balta - poate fiindca se doreste sa fim relocati intr-o mare de "mormoloci"! - nu face deloc cinste... imaginii unora dintre alesii nostri, care subscriu, cu fervoare, la unele faradelegi. Si de ce ar avea nevoie de o imagine prin care sa inspire incredere si respect ? La ce le-ar folosi tocmai acum cand se mai poate ciupi de ici, de colo pentru sporirea averilor proprii? De buna seama, cam asa s-ar putea sa gandeasca unii primari sau prefecti - si nici unii dintre parlamentari nu sunt scutiti de boala profitului pe orice cale - de vreme ce plaga abuzurilor tinde sa ia proportii. De unde se vede ca exercitiul imbogatirii prin mai sus amintitul arsenal neortodox - practicat, consecvent, de aproape doua decenii - da roade dupa roade, mai ceva ca productia de soia modificata genetic, culmea !, chiar sub obladuirea si beneficiul unor politicieni. Bunaoara, defrisarea Parcului Bordei din Bucuresti, parc ce masoara circa 3 hectare, pentru ca un anume om de afaceri, "prieten", spun gurile rele, cu mai-marii capitalei, pentru a ridica in loc un cartier rezidential - este o crima, comisa cu sange rece, impotriva patrimoniului natural al orasului. Au fost alertate Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Guvernul si Parlamentul Romaniei si Administratia Prezidentiala pentru a face "toate demersurile legale ca Parcul Bordei sa ramana spatiu verde, iar proprietarul sa fie despagubit". Dar, inca se balteste, tacticos si perfid, in ce priveste salvarea urgenta a acestui imens a€śrezervora€ť de oxigen...
O alta situatie, evident la dimensiuni dramatice, este incurajata si prin constructia ilegala a drumului national 66 A, Uricani-Campul lui Neag-Herculane, care a distrus deja trei kilometri din Parcul National Retezat si pune in pericol peisajul forestier intact din muntii Retezat-Godeanu si Parcul National Domogled-Valea Cernei. Masacrul inutil impotriva Retezatului nu a lasat indiferente organizatiile de mediu din Romania in frunte cu Greenpeace, "lucrarea, ilegala, nefiind justificata nici din punct de vedere financiar, nici functional, deoarece exista deja un drum national modernizat care leaga Petrosani de Baile Herculane prin Baia de Arama (DN 67D)", potrivit Greenpeace. Dar ce importanta poate avea in ochii celor care au dat "unda verde" acestei faradelegi peisajul forestier din muntii Retezat-Godeanu - ultimul din Europa Centrala, Vestica si de Sud, ce adaposteste paduri excelent conservate si specii rare sau amenintate de fauna si flora ? Poate tot atata cat are verdele pentru un primar dambovitean, care, intrebat de un confrate de breasla daca iubeste aceasta culoare, i-a replicat, fara sa stea prea mult pe ganduri: "Dom'le, ca si fiecare, imi place un pic verdele, dar inainte de a-mi place mie, cred ca e un lucru necesar". Reporterul nu s-a lasat, insistand: "Sunteti mai mult cu orasul sau cu natura?"
"Dom'le, mie imi place orasul viu, nu natura. Nu am timp de natura eu (...) ".
Cine, atunci, domnilor politicieni, primari, prefecti?!
Poate UE...