Orientarea spre Vest este a€śla modaa€ť in Romania. De 6 luni, romanii sunt cetateni europeni, iar politicienii introduc NATO si Uniunea Europeana in discursurile lor cu fiecare ocazie pe care o au. De ziua Americii, presedintele si premierul au luat cuvantul la resedinta ambasadorului Taubman. Amandoi au laudat Statele Unite si s-au aratat optimisti in privinta felului in care se vor dezvolta relatiile dintre Romania si partenerul ei de peste ocean. Romania ramane un promotor fara rezerva al ideii ca UE are nevoie de un parteneriat solid cu SUA, tot asa cum America are nevoie de prieteni si aliati, declara Basescu. Mai mult, presedintele mentiona in discursul sau nume de companii americane deja prezente in Romania. Si asta in conditiile in care era transmis in direct de cel putin 6 televiziuni. Mai ramane de amintit aici doar atitudinea serviabila a ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, in intrevederea pe care a avut-o cu Condoleezza Rice pentru a completa tabloul relatiilor Romaniei cu "partenerii vestici".
Tonul presedintelui a fost insa diferit cu cateva saptamani inainte, la intalnirea cu Putin in cadrul summitului regional de la Zagreb. Acolo presedintele si-a "incordat muschii" in fata rusilor si a declarat: "Securitatea energetica a regiunii, dar si a Europei in ansamblu, depinde de modul in care statele din regiunea noastra vor intelege sa promoveze cooperarea cu marii furnizori de energie intr-un cadru reglementat de normele liberei concurente. Acest cadru trebuie sa se regaseasca si in abordarea pe care o avem in relatia cu Federatia Rusa". "Niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica", a mai adaugat presedintele. O aluzie directa la strategia de "inchis-deschis robinetul", pe care Rusia o foloseste in relatia energetica cu Europa. In plus, Romania s-a angajat sa fie calauza Moldovei spre Uniunea Europeana, sa aduca guvernul de la Chisinau la standardele impuse de Bruxelles. Problema energiei si viitorul Moldovei sunt deja doua subiecte sensibile pentru rusi, in care Romania a adoptat pozitii opuse fata de Kremlin. Se pare ca axa Bucuresti-Moscova-Londra-Washington a suferit anumite modificari de la traseul initial stabilit in 2004 si a devenit axa Bucuresti-Bruxelles- Washington. Este de laudat faptul ca Romania are curajul sa ia o pozitie atat de puternica in fata Rusiei. Intrebarea este daca a facut-o la momentul oportun.
Rusia a capatat in ultima perioada un avant care este, probabil, invidiat si de americani. Acestia au fost atat de preocupati de evolutia Chinei, incat se pare ca i-au neglijat pe rusi. Poate va intrebati de ce m-am hotarat dintr-o data sa acord atata atentie Rusiei. Pentru ca aproape de fiecare data cand deschid televizorul in ultima luna, dau de o stire despre Rusia. Ceea ce ma face sa ma gandesc ca rusii au inceput si ei o strategie de rebranding national. CNN, de exemplu, a acordat o saptamana intreaga Rusiei intr-un program denumit "Eye on Russia". S-au abordat toate subiectele, de la economia rusa la nivelul de trai in orasele din Siberia, la tinerele rusoaice care defileaza in marile prezentari de moda internationala. Au vorbit si de bine, si de rau. Iar intre programe, companii rusesti precum Aeroflot sau Gazprom ocupau spatiile publicitare. Ideea este ca timp de o saptamana tot mapamondul a fost informat prin intermediul CNN despre ce se mai intampla in Rusia. Si, dupa cum zice americanul: "There's no such thing as bad publicity". Iar cireasa de pe tort a venit saptamana trecuta, cand Sochi a fost desemnat gazda jocurilor olimpice de iarna din 2014. Calculele au fost deja facute si se stie ca rusii vor investi mult mai mult decat vor castiga din bilete, turism si drepturi de difuzare. Nu se poate cuantifica insa cat vor castiga din mediatizarea care o vor avea. Consider ca Sochi a fost o demonstratie de forta facuta de rusi, care doresc sa arate ca pot sa organizeze un spectacol mai bine decat orice alt oras din Vest.
Insa imaginea nu reprezinta nimic daca nu este consolidata de fapte. Iar rusii se pare ca stiu acest lucru, cel putin la nivel economic. In primul rand, isi joaca cartea energiei impecabil si nu cedeaza in fata Uniunii Europene. Mai mult, ameninta ca, daca Europa nu le accepta conditiile, se pot reorienta oricand spre Asia. Iar resursele energetice le ofera rusilor un potential imens de dezvoltare. In 2006, Rusia a fost a 9-a economie in lume, cu un produs intern brut de 1,72 mii de miliarde de dolari. Iar pentru 2007, economistii Bancii Nationale a Finlandei se asteapta ca economia ruseasca sa creasca cu 6,7%. Mai mult decat cresterea estimata pentru economia in dezvoltare a Romaniei! Rusii stau la fel de bine si la nivel microeconomic. Aeroflot a scos capul in lume saptamana aceasta si si-a exprimat dorinta de a achizitiona una dintre cele mai cunoscute linii aeriene din Europa: Alitalia. Ce-i drept, s-au retras ulterior din cursa. Insa simplul fapt ca o companie ruseasca a ajuns sa contempleze preluarea unei renumite companii din vest este un semnal de luat in considerare. Un semnal si mai mare il da Gazpromul, care isi doreste sa fie prima companie din lume cu o valoare bursiera de peste o mie de miliarde de dolari. Acestea sunt doar doua exemple. Daca este nevoie de mai multe, este de ajuns accesarea listei de companii rusesti listate la Bursa din Londra.
Concluzia este ca Rusia este pe val. Si din acest motiv ma intreb daca nu cumva, cel putin la nivel economic, Rusia ar trebui sa fie trecuta de Romania pe acelasi nivel cu Statele Unite si Uniunea Europeana.