Industria IT din Romania ocupa locul 40 in clasamentul competitivitatii realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), cu un scor de 32,1 puncte, inaintea Indiei, clasata pe locul 46, si Bulgariei (locul 42), insa in urma Turciei, care ocupa locul 39
Industria IT din Romania ocupa locul 40 in clasamentul competitivitatii realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), cu un scor de 32,1 puncte, inaintea Indiei, clasata pe locul 46, si Bulgariei (locul 42), insa in urma Turciei, care ocupa locul 39.
India, unul dintre principalii competitori pe piata IT, a acumulat 29,1 puncte, Bulgaria are cu o jumatate de punct mai putin decat Romania, care e depasita de Turcia, cu 0,2 puncte.
Cum era de asteptat, cea mai competitiva industrie IT apartine SUA, care ocupa locul unu in clasamentul EIU, cu 77,4 puncte, urmata de Japonia, cu 72,7 puncte, singurele tari cu un punctaj care depaseste pragul de 70 de puncte.
Primele tari clasate din fostul bloc comunist sunt Estonia, locul 25, cu 45,3 puncte, la egalitate cu Portugalia, si Slovenia, cu 44,2 puncte. Ungaria, Cehia si Polonia ocupa, in ordine, locurile 28-30.
De remarcat este faptul ca Romania depaseste in clasamentul competitivitatii industriei IT si Rusia (28 de puncte), China (27,9 puncte) si Ucraina (23,9 puncte).
Zona Asia-Pacific este foarte bine reprezentata in clasamentul EIU, Coreea de Sud fiind pe locul trei, cu 67,2 puncte, iar Australia si Taiwan sunt clasate pe locurile cinci si sase, cu 66,5 puncte, respectiv 65,8 puncte.
Cea mai bine clasata tara europeana este Marea Britanie, care ocupa locul 4, cu 67,1 puncte, urmata de tarile scandinave - Suedia, locul 7 cu 65,4 puncte, Danemarca, locul 8 cu 64,9 puncte, Finlanda, locul 13 cu 62,7 puncte si Norvegia cu 59,7 puncte.
EIU apreciaza ca sunt cateva tari unde sectorul IT poate compensa slabiciunile mediului inconjurator. Astfel, India si China pot miza pe factori unici, cum ar fi forta de munca si nivelul redus al salariilor.
De asemenea, pietele emergente, unde forta de munca este foarte bine pregatita, vor urca in clasamentul EIU, care apreciaza ca Rusia, Brazilia sau Vietnamul, precum si tari mici, ca Estonia, Lituania sau Chile, vor deveni principalii competitori ai Chinei si Indiei.
O diferenta mare intre industriile IT a fost facuta de regimul legislativ, SUA si tarile vest-europene, partial ca urmare a eforturilor Uniunii Europene, beneficiind de un mediu superior competitorilor.
Clasamentul este realizat de EIU pe baza a 25 de indicatori, impartiti in sase categorii calitative si cantitative distincte. In calcularea numarului de puncte, fiecare categorie are o anumita pondere, respectiv 10% mediul de afaceri, 20% infrastructura IT, 20% capitalul uman, mediul legislativ are o pondere de 10%, mediul de cercetare si dezvoltare - 25%, iar sustinerea dezvoltarii industriei IT are o pondere de 15% in procesul de calculare a punctajului. In clasament sunt 64 de tari din sapte regiuni ale lumii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.