Dupa pensii, guvernul PNL vrea sa indeplineasca un alt vis al PSD: compensarea medicamentelor cu 90%.

Schimbare majora a discursului politic al primului-ministru liberal Calin Popescu Tariceanu. Dupa o intilnire cu pensionarii din Satu Mare, ieri, premierul a anuntat ca va incuviinta compensarea cu 90 la suta a pretului medicamentelor pentru pensionari, incepind cu 2008. Asta cu conditia ca sistemul informatic de gestionare a cheltuielilor Casei de Sanatate sa devina functional de la 1 septembrie 2007. „Nu garantez, nu imi place sa promit si sa nu fac, dar, daca sistemul informatic va functiona, vom lua aceasta masura", a declarat Tariceanu marti.

Acuzat recent ca s-ar apropia prea mult de temele stingii si de PSD pentru ca sustine majorarea pensiilor, Calin Popescu Tariceanu a replicat declarind ca aceste acuzatii sint niste „stupizenii" si s-a intrebat retoric daca un prim-ministru liberal este obligat sa nu mareasca pensiile. La Ardud, Satu Mare, Tariceanu s-a intilnit cu mai mult de 100 de pensionari, intr-un parc, si i-a asigurat ca nu va renunta la majorarea pensiilor pentru care sint bani. Premierul a spus totodata ca a primit asigurari de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca nu exista pericolul cresterii inflatiei in urma majorarii pensiilor. „Exista insa un risc pe inflatie legat de cresterea necontrolata a salariilor, care trebuie avut in vedere atit in sectorul public, cit si in cel privat", a spus Tariceanu.

Tariceanu a preluat ieri cite ceva si din retorica lui Ion Iliescu. Liderul PNL a facut ieri un apel la adresa oamenilor de afaceri carora le-a solicitat sa fie solidari cu oamenii nevoiasi si sa nu-si afiseze bogatia. „Sigur ca unii oameni de afaceri, dupa ce au reusit sa faca putin profit, se gindesc sa cumpere o masina, o casa, o a doua masina si nu e nimic rau in asta. Maniera ostentativa prin care unii isi afiseaza bogatia este insa anormala", a spus Tariceanu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca in cadrul PNL s-a discutat problema referitoare la accesul la medicamente al pensionarilor. „Sintem in faza de lucru", a raspuns ministrul, intrebat daca PNL a identificat sursele de finantare pentru compensarea in proportie de 90% a medicamentelor pentru pensionari. El a negat faptul ca ar fi propus asigurarea finantarii acestei masuri din fondurile taxei pe viciu si a precizat ca „nu s-a gasit inca o solutie".

Actualul ministru al Sanatatii era insa de cu totul alta parere pe vremea cind se afla in opozitie. Intr-o declaratie facuta in Parlament, pe 21 septembrie 2004, Nicolaescu acuza guvernul Nastase ca, in scopul de a cumpara voturile pensionarilor, a acordat Ministerului Sanatatii 665 de miliarde de lei „pentru compensarea cu 90% a medicamentelor, care s-a dovedit a fi mai mult o masura propagandistica". La rindul sau, Tariceanu critica in 2004 „cadourile electorale" pe care le face PSD pensionarilor.

Datorii vechi la farmacisti Farmacistii considera ca intentia Guvernului de a acorda medicamente compensate cu 90% pentru pensionari va necesita o dublare a fondurilor alocate pentru medicamente si desfiintarea plafoanelor de compensare. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor, a declarat ca „au mai existat astfel de perioade, pe vremea guvernului Nastase, cind statul a ramas cu datorii catre farmaciil de peste 800 de miliarde de lei vechi". Masura instituita de Nastase a fost aplicata doar un an, pentru ca a fost eliminata de guvernul Tariceanu in vara anului 2005.

Evolutia discursurilor premierului Tariceanu, pe www.cotidianul.ro/select