Producatorii din domeniul vini-viticol au depus proiecte in valoare de circa 40 milioane de euro pentru reconversia/restructurarea plantatiilor cu finantare din fonduri UE, dublu fata de nivelul sumei estimate a fi primite de la UE in anul viticol 1
Producatorii din domeniul vini-viticol au depus proiecte in valoare de circa 40 milioane de euro pentru reconversia/restructurarea plantatiilor cu finantare din fonduri UE, dublu fata de nivelul sumei estimate a fi primite de la UE in anul viticol 1 august 2007-1 august 2008. "Proiectele depuse pentru anul 2007-2008 sunt in valoare de circa 40 milioane de euro, dublu fata de suma estimata a fi primita de la Uniunea Europeana, de circa 20 de milioane de euro.
Aceasta ar putea fi suma pe care o vom primi, nu a fost inca aprobata", a declarat presedintele Oficiului National al Viei si Vinului, Mihai Patic. Data limita de depunere a planurilor de reconversie/restructurare pentru obtinerea de finantari in 2007-2008 a fost 30 iunie, potrivit ordinului ministrului Agriculturii care stabileste regulamentul de functionare a acestei masuri de sprijin. Planurile sunt depuse la directiile agricole judetene pentru aprobare.
Dupa obtinerea avizului, acestea sunt transmise filialelor judetene ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), impreuna cu o cerere-tip de obtinere a finantarii. Platile sunt acordate pana la data de 30 iunie anul urmator, in baza unor documente care demonstreaza finalizarea programului, cu respectarea termenelor stabilite. Sprijinul poate fi cuprins intre 1.500 si 5.775 euro pe hectar, in functie de masurile aplicate. De exemplu, pentru proiectarea, cartarea agrochimica si pedologica, fertilizarea cu ingrasaminte de baza si pregatirea terenului, inclusiv dezinsectia, finantarea este de 2.625 euro pe hectar. Viticultorii pot solicita plata in avans, daca indeplinesc anumite conditii, precum depunerea unei garantii care sa reprezinte 120% din avansul cerut, pentru fiecare masura a programului.
In cazul in care programul nu a fost finalizat la termenul stabilit, plata este anulata (in cazul unui procent de realizare mai mic de 80%) sau diminuata. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.