Saracia lucie, care a inghitit mare parte din satele din Romania, are si ea extremele ei. Catunul Braniste din judetul Suceava este un adevarat pol al saraciei, cei 230 de rromi care stau aici traind aproape exclusiv din mila statului. Elocvent in a
Saracia lucie, care a inghitit mare parte din satele din Romania, are si ea extremele ei. Catunul Braniste din judetul Suceava este un adevarat pol al saraciei, cei 230 de rromi care stau aici traind aproape exclusiv din mila statului. Elocvent in acest sens este faptul ca doar doua familii din acest catun nu primesc ajutor social de la stat, conditii in care procentul celor asistati social este de 98%.

Desi sunt saraci lipiti, majoritatea locuitorilor au casele pline de copii. Case este insa mult spus, rromii stand in colibe din chirpici de cativa metri patrati, majoritatea fara curent electric. Alina Iroftei avea 17 ani cand a nascut primul copil si traieste de opt ani cu un barbat cu care nu este casatorita legal. Acum, la 24 de ani, este mama a patru copii si toti traiesc intr-o mizerie crunta. Supravietuiesc din ajutor social si din alocatia copiilor, fara nici o alta sursa de venit deoarece nu au nici macar o palma de pamant. Desi au o casa formata dintr-o singura camera si mai sunt si multi, membrii familiei Iroftei nu locuiesc singuri, intre aceiasi pereti stand si o alta familie formata din patru persoane. Asa se face ca intr-o singura camera, de 16 metri patrati, locuiesc nu mai putin de 10 persoane. La casa urmatoare intalnim o situatie aproape trasa la indigo. Vandana Pojan, desi are numai 30 de ani, este mama a sase copii, familia depinzand exclusiv de un ajutor social de 280 de lei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.