MARELE ZID CHINEZESC TAJ MAHAL (INDIA) CETATEA PETRA (IORDANIA) COLOSSEUMUL DIN ROMA (ITALIA) Statuia IISUS DIN RIO (BRAZILIA) a fost construita de romanul Gheorghe Leonida MACHU PICCHU (PERU) PIRAMIDA CHICHEN ITZA (MEXIC) Definitiv. De sambata, ome
MARELE ZID CHINEZESC TAJ MAHAL (INDIA) CETATEA PETRA (IORDANIA) COLOSSEUMUL DIN ROMA (ITALIA) Statuia IISUS DIN RIO (BRAZILIA) a fost construita de romanul Gheorghe Leonida MACHU PICCHU (PERU) PIRAMIDA CHICHEN ITZA (MEXIC) Definitiv. De sambata, omenirea are, oficial, sapte noi minuni, dupa cele deja stabilite, ale lumii antice. Onorant e faptul ca, intre ele, se numara si una la care a lucrat un compatriot al nostru, sculptorul Gheorghe Leonida Initiativa lansarii unei competitii prin care oamenii de azi sa isi voteze operele arhitectonice preferate i-a venit regizorului elvetian Bernard Weber. Imediat, in jurul acestuia s-a adunat o suita de arhitecti prestigiosi, care i-au aplaudat ideea. Sambata, s-a anuntat in mod festiv care sunt cele sapte noi minuni ale lumii. In fruntea clasamentului s-a aflat Marele Zid Chinezesc, care a reusit astfel sa surclaseze celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro, orasul iordanian Petra, ruinele incase de la Machu Pichu ori pe cele mexicane de la Chichen Itza. Urmatoarele pozitii ale topului au fost completate de Colloseumul din Roma si de mausoleul indian Taj Majal. Ceremonia de prezentare a rezultatelor s-a desfasurat la Lisabona. Nu toata lumea a fost multumita de finalul competitiei. Printre dezamagiti s-au numarat cei care propusesera Palatul Alhambra din Granada, Biserica Sfanta Sofia din Istanbul, Piata Rosie, Statuia Libertatii din New York sau Opera din Sydney. Iisus din Rio, realizat si de un roman Statuia lui Iisus din Rio a fost proiectata de brazilianul Heitor da Silva Costa si realizata de sculptorul francez Paul Landowski, in colaborare cu artistul roman Gheorghe Leonida, cel care a creat capul statuii. Nascut in 1893, Leonida, artist din stirpea lui Rodin si Bourdelle a studiat sculptura in Italia si Franta, operele sale fiind expuse in Castelul Bran si la Muzeul de Arta din Bucuresti. Pentru ca era artistul preferat al familiei regale, Leonida, mort in 1942, a fost bagat la index sub regimul comunist, operele sale fiind tinute sub cheie. Printre alte sculpturi se numara Eva, Cititoarea, Diavolul, Ostas ranit, Prometeu, Sfantul Gheorghe omorand balaurul, Gimnasta etc. Artistul a facut parte dintr-o familie aproape legendara, care a dat lumii prima femeie inginer ori pe Dimitrie Leonida, autorul barajului de la Bicaz si cel al carui nume e purtat de Muzeul Tehnic.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.