"... PSD s-a batut timp de sase luni in Parlament, atat in comisii, cat si in plen, si a reusit sa oblige guvernantii sa ia decizia majorarii pensiilor. Observam, din pacate, o actiune demagogica a premierului, care incearca sa obtina un beneficiu de
"... PSD s-a batut timp de sase luni in Parlament, atat in comisii, cat si in plen, si a reusit sa oblige guvernantii sa ia decizia majorarii pensiilor. Observam, din pacate, o actiune demagogica a premierului, care incearca sa obtina un beneficiu de imagine pe marginea acestui subiect. De asemenea, nu pot sa nu remarc atitudinea obstructionista a sefului statului, atitudine care demonstreaza adevaratul caracter al lui Traian Basescu, care a fost deranjat de faptul ca altii chiar reusesc sa faca pasi importanti si sa ia decizii in favoarea cetatenilor. Sa ne amintim cum clama acesta, in campania electorala, ca populatia va trai mai bine. Acum, insa, ameninta, chiar si voalat, ca nu va promulga acest proiect de lege pe motiv ca nu au fost identificate sursele de finantare. Este o atitudine rusinoasa a sefului statului, care ar trebui sa-si vada mai putin de propriile interese si sa se gandeasca mai mult la interesele cetateanului, pe care le tot invoca de dimineata pana seara. Din pacate, nu-i pasa nici cat negrul sub unghie de acestia...", a precizat, in interviul acordat "Cronicii Romane", secretarul general al PSD, Titus Corlatean. Numarul doi in PSD vorbeste si despre strategia partidului pentru alegerile europarlamentare, despre capacitatea social-democratilor de a reveni la guvernare, dar si despre necesitatea ca PSD sa se comporte ca un partid care face "o opozitie solida, eficienta si inteligenta". Nu in ultimul rand, Corlatean transmite un avertisment clar organizatiilor care vor obtine un rezultat sub asteptari la alegerile din toamna.

- Domnule Corlatean, care este strategia PSD pentru alegerile europarlamentare? Cand veti definitiva lista si ce scor electoral isi propune partidul sa obtina?
- In primul rand, trebuie sa pregatim foarte serios Comitetul Executiv National, care va trebui organizat in perioada urmatoare si in care va trebui sa prezentam atat strategia partidului in campania electorala pentru euroalegeri, cat si maniera de a intocmi aceste liste. Este vorba de oferta noastra propriu-zisa. Cred ca vom avea cea mai competitiva lista pe care o poate prezenta partidul in acest moment, daca luam in calcul necesitatea de a obtine un scor foarte bun inaintea alegerilor locale si parlamentare de anul viitor. Ceea ce inseamna ca liderii partidului trebuie sa-si asume acest angajament.Vom organiza dezbateri in diferite regiuni ale tarii pe teme europene si romanesti, dezbateri publice care vor interesa cetatenii pentru ca, in ultima instanta, aderarea la UE si modul in care se descurca reprezentantii partidelor la Bruxelles urmaresc obtinerea de beneficii cat mai mari pentru cetateni. Din punctul de vedere al echipei, al prezentarii unei liste competitive, nu cred ca vor fi probleme, iar oferta noastra electorala si strategia vor fi definitivate in cel mai scurt timp. Trebuie sa fim insa extrem de activi si profitam de valul pozitiv generat de initiativele PSD din ultima perioada, in special cele legate de marirea pensiilor, sprijinul pentru agricultori si marirea salariilor profesorilor. Ramanem acelasi partid serios, preocupat de agenda cetatenilor, atat in plan intern, cat si extern.
- PSD a initiat, sustinut si s-a luptat pentru proiectul de lege privind majorarea pensiilor. Premierul Tariceanu sustine, insa, ca meritele ii apartin in totalitate... Cum comentati?
- Este vorba de o atitudine rusinoasa din partea premierului si un mod penibil de a a face politica si de a obtine voturi in Romania anului 2007. Este un lucru binecunoscut ca legea pensiilor a fost promovata ca proiect de lege in Parlament de catre PSD imediat dupa Congresul din decembrie 2006, cand am votat un document intitulat "Romania sociala" care cuprinde ca prevedere obligatorie, chiar la primul punct, marirea pensiilor cu pana la 45 la suta. Ne-am batut timp de sase luni in Parlament, atat in comisii, cat si in plen, si am reusit sa obligam guvernantii sa ia aceasta decizie. Mai departe, am discutat foarte serios pe marginea identificarii surselor de finantare in comisiile de specialitate, si nu ramane decat ca Executivul sa puna in practica ceea ce Parlamentul, in special prin vocea PSD, a votat. Observam, din pacate, o actiune demagogica a premierului, care incearca sa obtina un beneficiu de imagine si nici nu pot sa nu remarc atitudinea obstructionista, atitudine care demonstreaza adevaratul caracter al presedintelui Basescu, care a fost deranjat de faptul ca altii chiar reusesc sa faca pasi importanti si sa ia decizii in favoarea cetatenilor. Sa ne amintim, cum clama, acesta in campania electorala, ca populatia va trai mai bine. Acum, insa, ameninta, chiar si voalat, ca nu va promulga acest proiect de lege pe motiv ca nu au fost identificate sursele de finantare. Este o atitudine rusinoasa a sefului statului, care ar trebui sa-si vada mai putin de propriile interese si sa se gandeasca mai mult la interesele cetateanului pe care le tot invoca de dimineata pana seara. Din pacate, nu-i pasa nici cat negrul sub unghie de acestia.
- Va convine sau nu, PD creste in sondaje, pe cand PSD, desi se afla in Opozitie, nu reuseste sa puncteze electoral...
- Bineinteles ca PSD nu este cotat in sondaje cu un scor multumitor pentru noi. Exista o serie de explicatii, tinand cont de impactul emotional de dupa Referendum. PD beneficiaza in mod conjunctural si artificial de o crestere in siajul presedintelui Basescu. Aceasta crestere se va dezumfla in perioada urmatoare, insa ceea ce ne preocupa este maniera in care PSD isi va strange randurile si va dovedi in perioada urmatoare ca este un veritabil partid de opozitie si o alternativa viabila la actuala guvernare, una foarte slaba. PSD s-a miscat in ultimele saptamani ca un adevarat partid de opozitie. Nu este lipsit de adevar faptul ca, in ceea ce priveste procesul de innoire si modernizare a structurilor si de a le pune in capacitate de a face fata unei batalie politice reale, ne-am oprit la jumatatea drumului. Am generat o competitie reala, transparenta, democratica, la nivelul conducerii partidului, dar acest lucru trebuie sa aiba loc si la nivelul organizatiilor locale. Alegerile pentru Parlamentul European vor genera criterii obiective de evaluare a fiecarei organizatii in parte, iar acolo unde se va demonstra, inca o data, ca exista vulnerabilitate, lipsa de interes sau de profesionalism in implicarea in campania electorala, si in consecinta am avea rezultate sub asteptari, va trebui sa intervenim.
- Tot mai multi lideri ai PSD, precum Cristian Diaconescu sau Vasile Dancu, au cerut ca partidul sa se distanteze clar de actualul Guvern si sa promoveze o politica ferma de Opozitie. Reprezinta aceasta solutie una dintre caile care ar duce la cresterea partidului in optiunile electoratului?
- Si eu cred ca PSD trebuie sa aiba o atitudine viguroasa de partid de opozitie. Ce fac guvernantii actuali, care au ajuns, daca ma refer la PNL, sa calce viguros pe urmele PNTCD, si un partid amenintat cu neintrarea in Parlament, daca ma refer la UDMR, ne intereseaza mai putin. Pe noi ne intereseaza agenda cetateanului, cum sa promovam initiative pozitive pentru a reusi, chiar din opozitie, sa incercam sa rezolvam macar o parte din problemele oamenilor si, in acelasi timp, sa adoptam o pozitie critica fata de un Guvern care si-a dovedit limitele, vulnerabilitatile si lipsa de competenta. Nu trebuie insa sa cadem in extrema cealalta si sa picam in capcana intinsa de Traian Basescu, pentru ca riscul de a oferi putere absoluta unei singure persoane este extrem de serios si ne-ar afecta intr-un mod foarte grav viata noastra de zi cu zi. Acest risc anti-democratic trebuie evitat, iar PSD trebuie sa faca o opozitie solida, eficienta, dar si inteligenta.
- PSD trece printr-o perioada grea dupa esecul de la Referendum. Au social-democratii forta de a reveni in prim-planul scenei
politice ?
- PSD a trecut de-a lungul istoriei sale post-decembrista si prin perioade dificile, dar a avut mereu puterea sa revina acolo unde ii este locul, si anume in prima linie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.