Umbra: Domnule Cosmin Popp, sunteti reprezentant al Organizatiei Studentilor si deputat de 3 ani. Este pregatita aceasta categorie sa preia puterea?
COSMIN POPP: Nu toti tinerii sunt pregatiti pentru o asemenea responsabilitate. Pentru mine, fapt
Umbra: Domnule Cosmin Popp, sunteti reprezentant al Organizatiei Studentilor si deputat de 3 ani. Este pregatita aceasta categorie sa preia puterea?
COSMIN POPP: Nu toti tinerii sunt pregatiti pentru o asemenea responsabilitate. Pentru mine, faptul ca am ajuns, la doar 23 de ani, sa fiu in Parlamentul Romaniei demonstreaza ca sunt prega- tit din toate punctele de vedere si ca am vointa si capacitatea sa fac ceva pentru aceasta tara.
Cu ce va laudati dupa 3 ani de mandat?
M-as putea lauda cu multe. Am un numar destul de mare de proiecte, dar prefer sa va spun ce mi-as fi dorit enorm sa fac si nu am reusit, respectiv sa pot introduce legea practicii universitare, pe care am dezbatut-o foarte mult, atat in Parlament, cat si cu profesori, cu oameni politici si de afaceri. Dar aceasta lege nu a intrunit o majoritate de voturi, deci nu a fost adoptata.
Sunt suficienti parlamentari tineri in actuala legislatura?
Niciodata nu sunt suficienti tineri in Parlament, cum nu sunt nici suficienti pensionari, doctori, femei, in structura politica. In principiu, forumul Parlamentului trebuie sa fie cat mai reprezentativ pentru societate. De departe, solutia acestei probleme ar fi introducerea votului uninominal, unde oamenii pot, in mod direct, sa reformeze clasa politica. Atunci cand un tanar va concura cu un senior, indiferent de numele lui, prin introducerea votului, oamenii vor putea alege pe cine doresc.
Ar avantaja introducerea votului uninominal PD-ul?
Ar avantaja in primul rand oamenii pe care ii are PD-ul. La votul direct conteaza foarte mult candidatul, cum se prezinta acesta, ce proiect are, cum reuseste sa-i contracareze pe ceilalti candidati, etc. Din acest punct de vedere, ar avantaja PD-ul deoarece, in 2004, partidul a castigat foarte multi primari de orase si municipii, iar majoritatea sunt tineri.
Toata lumea vorbeste despre innoirea si reformarea clasei politice romanesti. Concret, ce schimbari in domeniu pregateste PD?
Este o intrebare mult prea generala pentru un domeniu mult prea complex. PD-ul, inca de la aparitia sa, a avut ca obiectiv promovarea tinerilor si, daca ne uitam in segmentele in care a avut relevanta partidul, inclusiv atunci cand a fost la guvernare, o mare pondere a membrilor implicati sunt tineri care nu depasesc varsta de 35-40 de ani.
La ce varsta credeti ca poate un tanar politician sa se astepte la functii importante in partid?
Depinde de el. Eu am fost pregatit de la inceput. Am intrat in partid la 18 ani si un an de zile m-am acomodat cu partidul, fara sa am o functie sau o implicare formala. Inainte de implinirea varstei de 23 de ani, fiind presedintele Organizatiei de Studenti, am ajuns sa particip la sedintele Biroului Permanent National, deci am ajuns in galeria de varf a partidului. Eu cred ca totul depinde foarte mult de implicarea fiecaruia si de intentiile pe care le are, restrictii nu exista.
Care formatiune politica este mai generoasa si intelegatoare cu generatia dumneavoastra?
Puterea nu se da, puterea se castiga. Nu cred ca s-a nascut un om care, atunci cand ocupa o pozitie, indiferent in ce structura, in ce sistem, sa recunoasca existenta unui competitor mult mai bun ca el si sa-i ofere scaunul sau. Important e ca, in momentul in care aceasta competit ie exista, lupta sa fie una corecta. Eu nu pot spune ca alt partid este mai potrivit decat PD-ul. Pur si simplu aici ma simt la locul meu, deci consider ca PD este cel mai generos partid.
Este sau nu utila existenta organizatiilor studentesti si de tineret in siajul partidelor politice?
Organizatiile acestea sunt importante, si majoritatea lor inca nu au realizat care este scopul pentru exteriorul partidului. In Romania, la putine partide puteti remarca o activitate vizibila, mediatizata. In schimb, oamenii acestor organizatii preiau practic mesajul partidului si il transmit, adaptandu-l specificului, pe grupurile-tinta. Studentii, in caminul studentesc, femeile pe grupul lor tinta. Eu zic ca au un rol foarte important. Sa trecem la politica propriu-zisa. Credeti ca o fuziune PD-PLD, la europarlamentarele din toamna, ar aduce un procentaj mai bun? Este un subiect pe care prefer sa nu il comentez. Deocamdata, PD si PLD au un protocol punctual de colaborare, axat mai mult pe activitatea politica. Vom vedea ce va mai fi, oricum PD a afirmat ca nu va realiza nici un fel de alianta pre-electorala.
Cum ati solutiona dumneavoastra actuala criza politica? C
red ca singura solutie ar fi organizarea unor anticipate. Orice alta solutie n-ar fi decat de compromis si de scurta durata. Atunci cand unii oameni se incapataneaza sa ramana la putere impotriva tuturor, inclusiv a poporului, aceasta solutie nu mai este viabila. In schimb, ramanem in acest menaj, in aceasta situatie lipicioasa, in care suntem in fiecare zi, si ne confruntam cu tot felul de situatii rezultate din negocieri strambe, din fortarile pe care le fac cele doua partide, PNL si PSD, pentru ca nu cumva sa dea ochii cu electoratul.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.