Celebrul Pod Carol de pe raul Vltava, cel mai vizitat monument din Praga,  implineste venerabila varsta de 650 de ani, ieri si azi aflandu-se in centrul unor festivitati speciale.
Seria de festivitati programate sunt inspirate de legenda fo
Celebrul Pod Carol de pe raul Vltava, cel mai vizitat monument din Praga, implineste venerabila varsta de 650 de ani, ieri si azi aflandu-se in centrul unor festivitati speciale.
Seria de festivitati programate sunt inspirate de legenda fondarii sale, potrivit careia in 1357 imparatul Carol al IV-lea, pasionat de numerologie, a lansat lucrarile de constructie a podului la 9 iulie, ora 5.31 precis, la sfatul astrologilor si astronomilor. Secventa cifrelor formata prin combinatia zilei, lunii si orei - 9.7.5.3.1. - a fost considerata ca fiind cea mai favorabila.
Chiar daca istoricii polemizeaza inca asupra exactitatii faptelor, "festivitatile corespund datei celei mai logice pentru fondarea podului", arata seful arhivelor municipale, Vaclav Ledvinka. Secventa crescatoare si descrescatoare a acestor numere si anul 1537 se afla de altfel gravate pe unul din turnurile ce strajuiesc podul.
Festivitatile au inceput duminica dupa-amiaza, apoi astazi, la 5.31, dupa o "noapte a spiritelor" animata de povestitori, arhiepiscopul de Praga Miloslav Vlk, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Crucii, Jiri Kopejsko si primarul Pavel Bern pronunta discursuri pe batranul pod, considerat a fi una din bijuteriile artei gotice. Primarul declara zilele trecute ca "nici o celebrare de acest gen nu a mai fost organizata in trecut", printre manifestari enumerand muzica medievala, dansuri, turnire, lupte, scenete ce vor permite recrearea atmosferei bogatei epoci a lui Carol al IV-lea.
Cu o lungime de 516 m si bordat de 30 de statui, podul pietonal, care ofera o vedere panoramica superba asupra Pragai, este un punct de neocolit pentru cei circa patru milioane de vizitatori care sosesc in Orasul de Aur. In plin sezon multimea este atat de compacta incat este dificil de traversat. Este una din atractiile principale ale orasului, alaturi de Castel (Hrad) si de orologiul astronomic. Praghezii sunt si ei foarte atasati de Podul Carol si anul trecut deciza primariei de a-l inchiria unei companii de lux pentru o serata privata a suscitat o furtuna de proteste atat de puternica incat proiectul a fost in final anulat.
Gabriela Anghel
redactor

>> Santier

Odata festivitatile trecute, monumentul va fi supus unor vaste lucrari de renovare. Pietrele sale originale sufera din cauza infiltratiilor dupa o renovare care a avut loc in 1970 si care a afectat ingeniosul sistem de drenaj conceput in Evul Mediu de constructorul podului, arhitectul Pierre Parler. Contra degradarii comise de turistii vandali, in acest an autoritatile au dotat batranul pod cu un sistem de video-supraveghere.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.