Carla Del Ponte isi paraseste postul cand doar patru persoane inculpate pentru crime de razboi in Iugoslavia mai sunt in libertate.
numai patru din persoanele inculpate pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie mai sunt in libertate. Ceilalti 9
Carla Del Ponte isi paraseste postul cand doar patru persoane inculpate pentru crime de razboi in Iugoslavia mai sunt in libertate.
numai patru din persoanele inculpate pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie mai sunt in libertate. Ceilalti 91 de inculpati se afla deja la Haga in asteptarea procesului sau au fost deja condamnati. Cei patru aflati inca in libertate sunt cu totii sarbi. Soarta lor ar putea influenta foarte mult viitorul acestei institutii unice care e Tribunalul International pentru Crimele de Razboi din fosta Iugoslavie.
sefa tribunalului, judecatoarea de origine elvetiana Carla Del Ponte, a spus recent, intr-o conferinta de presa tinuta la Bruxelles, ca cei patru inculpati aflati inca in libertate ar trebui prinsi si adusi in fata justitiei pana la sfarsitul anului.
Printre cei patru se afla si cei mai importanti dintre fugari, fostul lider al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadjici, si fostul sef al armatei sarbilor bosniaci, Ratko Mladici. Ei sunt inculpati pentru genocidul de la Srebrenita, unde fortele sarbilor, sub comanda directa a lui Mladici, au masacrat circa 8.000 de musulmani, practic totalitatea populatiei de sex masculin a orasului, in ceea ce constituie singurul caz de genocid comis in Europa de la al doilea razboi mondial incoace.
La Bruxelles, Carla del Ponte a confirmat ca mandatul sau, care expira in luna septembrie, va fi prelungit pana la sfarsitul anului, timp in care i se va cauta un succesor. In acest moment exista doi candidati: procurorul belgian Serge Bremmetz (care actualmente investigheaza in cazul asasinarii liderului libanez Rafik Hariri) si americanul David Tolbert.
Cine o va inlocui pe Carla Del Ponte este insa mai putin important decat soarta Tribunalului de la Haga. ONU isi propusese sa inchida acest tribunal la sfarsitul anului 2010. El nu poate fi insa inchis pana cand Karadjici si Mladici nu vor fi adusi in fata justitiei. Or, chiar daca ar fi arestati astazi, judecarea lor, tinand cont si de posibilitatea inculpatilor de a face apel, nu se va incheia pana in 2010.

Avertisment
Intrebata ce se va intampla daca Radovan Karadjici si Ratko Mladici nu vor fi arestati curand, Carla del Ponte a spus ca trebuie mentinuta presiunea asupra Serbiei. Uniunea Europeana, a spus ea, are datoria de a-i spune in mod deschis Belgradului ca acordul de cooperare cu Serbia nu va fi semnat pana cand Mladici nu va fi transferat la Haga. "Peste 90% din persoanele inculpate sau condamnate pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie, a spus Carla Del Ponte, au putut fi gasite numai in urma presiunilor europene. Karadjici si Mladici nu trebuie sa-si faca iluzia ca, daca tribunalul va fi inchis, ei vor scapa de justitia internationala."



Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.