Marele Zid Chinezesc si Mausoleul Taj Mahal, din India, au fost proclamate, sambata seara, la Lisabona, drept noile Minuni ale Lumii moderne, acestea fiind votate de circa 100 de milioane de persoane care au participat la un concurs organizat in aces
Marele Zid Chinezesc si Mausoleul Taj Mahal, din India, au fost proclamate, sambata seara, la Lisabona, drept noile Minuni ale Lumii moderne, acestea fiind votate de circa 100 de milioane de persoane care au participat la un concurs organizat in acest scop, informeaza AFP, citata de Mediafax. Pe langa aceste doua situri, dintre cele 7 noi Minuni ale Lumii mai fac parte: cetatea Petra din Iordania, Colosseumul din Roma, statuia lui Iisus Hristos Mantuitorul (Cristo Redentor) de la Rio de Janeiro, ruinele incase ale orasului Machu Picchu (Peru) si fosta cetate maya de la Chichen-Itza, in Mexic. Piramidele de la Gizeh, singura Minune a antichitatii care a rezistat trecerii timpului, au fost declarate de organizatori "in afara concursului", pe motiv ca ele sunt deja "minuni de onoare ale lumii". Internautii au putut alege inca din luna ianuarie siturile preferate, dintr-un numar de 21 de monumente selectionate. Lista cu monumentele castigatoatre a fost facuta publica sambata seara, pe stadionul Da Luz din Lisabona, in cursul unei gale asemanatoare cu ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice. Aceasta superproductie, retransmisa in peste 100 de tari, cu o audienta estimata la aproximativ 1,6 miliarde de telespectatori, s-a deschis cu o carte uriasa in culori aurii, pe care au defilat cele sapte minuni ale Antichitatii. Cartea a fost inlocuita, pe scena de 6500 de metri patrati, de un calculator urias, simbolul voturilor acordate la concurs de milioanele de internauti din toata lumea. "Este pentru prima data in istorie cand au putut sa voteze si sa decida toti cetatenii lumii", s-a felicitat Diogo Freitas do Amaral, presedintele Comisiei de onoare a acestui eveniment. Ideea organizarii concursului pentru desemnarea celor sapte noi minuni ale lumii a fost lansata de cineastul elvetian Bernard Weber, cu scopul de a completa lista minunilor Antichitatii, alese in jurul anului 200 inainte de Hristos, dintre care astazi nu mai exista decat piramidele. Aceasta lista include Templul lui Artemis de la Efes, gradinile suspendate din Babilon, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos, Farul din Alexandria, Statuia lui Zeus din Olimp si Piramida lui Keops. Initiativa lui Weber nu s-a bucurat, totusi, de un sprijin unanim, ea fiind contestata in primul rand de UNESCO, institutia care repertoriaza patrimoniul mondial si care s-a desolidarizat total de acest proiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.