Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat pentru Mediafax ca a solicitat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sa "intrerupa" procesul de licitatie la Avioane Craiova daca se constata interese imobiliare in cazul
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat pentru Mediafax ca a solicitat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sa "intrerupa" procesul de licitatie la Avioane Craiova daca se constata interese imobiliare in cazul singurului ofertant.

Un consortiu romanesc de firme, format din SC Aerofina SA Bucuresti, SC A5 Invest SRL Caransebes, SC A2 Impex SRL Ploiesti si SC UZUC SA Ploiesti, este singurul ofertant care s-a inscris in cursa pentru privatizarea Avioane Craiova.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, apreciaza ca in spatele ofertei de privatizare depusa de consortiul romanesc ar putea fi alte interese.

"Fabrica de Avioane de la Craiova nu trebuie vanduta unui speculator imobiliar. Am cerut AVAS ca procesul de licitatie sa se intrerupa daca este cazul, pana la identificarea unui investitor in domeniul aeronautic, un investitor de specialitate", a afirmat Voicu.

Intrebat daca detine informatii privind interesul vreunei firme pentru potentialul imobiliar al uzinei de la Craiova, ministrul liberal a spus: "Din cate stiu eu, la Avioane a depus oferta un consortiu controlat de domnul Vuza. Solicitarea catre AVAS vine in nume propriu".

Presedintele Sindicatului Liber Avioane SA Craiova, Victor Peta, afirma ca cererea ministrului Mihai Voicu este binevenita.
"Nu vad niciun viitor cu acest consortiu. Au atras societatea Aerofina pentru ca sa indeplineasca conditia impusa prin caietul de sarcini. Dar Aerofina produce scaune de catapultat si piese electronice pentru avioane, dar niciodata nu a fost implicata in construirea lor", a spus Peta.

El a adaugat ca solicitarea ministrului face obiectul unei cereri mai vechi a sindicatului de la Avioane Craiova, depusa la AVAS.
"In urma cu doua luni, am facut o solicitare asemanatoare. Am solicitat anularea licitatiei si reluarea ei. Acest consortiu nu are nicio legatura cu aeronautica. Nu stiu ce i-a facut sa depuna oferta la Avioane", a mai spus Peta.

Cifra de afaceri inregistrata de Avioane Craiova in primul trimestru al anului este de 3,03 milioane de lei, de aproape doua ori mai mare decat nivelul de 1,64 milioane inregistrat in aceeasi perioada a lui 2006, potrivit raportului financiar trimestrial al companiei. Totodata, societatea a raportat in primele trei luni ale anului pierderi in crestere cu 57%. In 2006, afacerile companiei au urcat cu 24,62%. Cu toate astea, compania a inregistrat pierderi de 1,25 milioane de lei.

AVAS a scos la vanzare participatia de 80,93% pe care o detine, singura oferta depusa fiinda consortiului format din patru firme romanesti - Aerofina Bucuresti, A5 Invest Caransebes, A2 Impex si Uzuc.

Vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Laszlo Gyerko a declarat, miercuri, ca institutia asteapta o oferta imbunatatita din partea consortiului.
"Ofertantul are la dispozitie inca zece zile sa depuna oferta finala imbunatatita si irevocabila. Dupa depunerea acesteia vom incepe negocierile. Estimam ca semnarea contractului va avea loc la sfarsitul lunii august", a spus Gyerko.

Ofertantul va trebui sa-si asume si plata datoriilor companiei, estimate la circa 7 milioane de euro. Totodata, consortiul, care include mai multe firme controlate de omul de afaceri Stefan Vuza, se va angaja sa investeasca in companie 5,01 milioane de euro, din care 1,67 milioane euro in termen de un an de la finalizarea tranzactiei. In plus, cumparatorul va asigura un capital de lucru de un milion de euro, in termen de trei luni de la data transferului de proprietate a pachetului de actiuni detinut de stat, reprezentand 80,9% din capitalul social.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.