Vreme de aproape 40 de ani in biserici, la nasterea unui copil, la botezuri, la ceremoniile de casatorie si mortuare si in diferite alte ocazii era rostita Messa slujba moderna, in limbile popoarelor din tarile respective. Acum, dupa decretul Papei B
Vreme de aproape 40 de ani in biserici, la nasterea unui copil, la botezuri, la ceremoniile de casatorie si mortuare si in diferite alte ocazii era rostita Messa slujba moderna, in limbile popoarelor din tarile respective. Acum, dupa decretul Papei Benedictus preotii pot oficia, la alegere, sau la cerere, si vechiul text latin. Aceasta slujba, supranumita si "Messa Sfantului Pius al 5-lea" sau "tridentin" isi are radacinile in Conciliul de Trente (1543-1563) si nu a fost niciodata abrogata. In 1964, Conciliul Vatican II a adoptat o noua Constitutie liturgica (Sacrosanctum Concilium), iar in 1970, Papa Paul al 6-lea a promulgat noul text pentru a fi rostit in limbile locale, favorizand recunosterea libertatii religiilor si dialogul crestino-iudaic-musulman. Grupurile traditionaliste ale Bisericii catolice nu s-au impacat niciodata cu marginalizarea messei latine oficiate vreme de secole in Biserica catolica. Acum, Benedictus a dat satisfactie cererilor acestor cercuri traditionaliste printr-un compromis: el nu a renuntat la "slujba moderna", care va fi oficiata in continuare, si stabileste ca vechea Messa latina este o exceptie, confesiunea catolica putand sa fie exprimata in ambele forme. Papa Ioan al 23-lea eliminase din vechiul text latin, in 1962, conotatia despre "evreii perfizi" si "lipsiti de credinta". Evreii apreciaza ca vechea missa latina contine elemente antisemite si chemarea catre evrei de a se converti la catolicism, scrie ziarul francez "Liberation". Cotidianul ebraic "Haaretz" titreaza vorbele lui Papa Benedictus: "Biserica nu se intoarce inapoi", dar anuland piedicile care au existat pana acum in folosirea vechii messe latine el de fapt va intarzia reformele Bisericii catolice. La New-York, Avraham Foxman, presedintele "Ligii Anti-defaimare" a declarat: "Decizia Papei - o lovitura bunelor relatii dintre evrei si crestini". Foxman si-a exprimat si temerea ca Benedictus al 16-lea se va stradui sa-l declare pe Papa Pius al 12-lea Sfant al Bisericii. Evreii il acuza pe Pius al 12-lea ca nu s-a preocupat indeajuns pentru a impiedica exterminarea evreilor europeni in anii Holocaustului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.