E.ON Moldova Distributie intentioneaza sa inceapa importul de electricitate din Republica Moldova.Procurarea de energie este ingreunata de seceta care afecteaza Hidroelectrica si Nuclearelectrica.Conducerea companiei spune ca din cauza celui mai mare
E.ON Moldova Distributie intentioneaza sa inceapa importul de electricitate din Republica Moldova.Procurarea de energie este ingreunata de seceta care afecteaza Hidroelectrica si Nuclearelectrica.Conducerea companiei spune ca din cauza celui mai mare datornic, CFR, E.ON face imprumuturi pentru investitii.
Distribuitorul de electricitate E.ON Moldova Distributie, detinut de grupul german de energie E.ON, intentioneaza sa inceapa in aceasta luna sa importe electricitate din Republica Moldova, prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei. "Am vrut sa importam energie din Republica Moldova. Initial, Transelectrica nu ne-a dat voie, din motive tehnice sau de alta natura, insa acum discutiile merg bine. Putem importa prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei, in sistem de insula. Statele estice incearca sa inchida piata, ca un fel de protectie a producatorilor de energie din tara respectiva, pentru ca, daca ar deschide piata, ar intra energie mai ieftina din alte zone", a declarat Ferenz Csulak, director general adjunct al E.ON Moldova Distributie la Campulung Moldovenesc.
Republica Moldova nu este membra a sistemului UCTE. Uniunea Europeana a interzis statelor membre UCTE sa importe energie din state care nu fac parte din aceasta structura, astfel ca E.ON va folosi sistemul "insula". Acesta presupu-ne separarea unei zone din reteaua romaneasca, care ar urma sa fie alimentata cu energie din alta tara. Ferenz Csulak a adaugat ca "piata de energie este pseudoliberalizata atat timp cat nu se liberalizeaza si capacitatile de transport transfrontalier al energiei".
Totodata, compania intampina o serie de dificultati in procurarea energiei, intrucat productia Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania si cu cele mai mici costuri, si cea a Nuclerelectrica sunt reduse ca urmare a scaderii debitelor raurilor si Dunarii din cauza secetei.
E.ON Moldova si-a separat activitatile de distributie si furnizare pe 1 iulie, conform cu cerintele UE. Astfel, au fost create firmele E.ON Moldova Distributie si E.ON Moldova Furnizare. Costurile acestei operatiuni s-au ridicat la circa 30 milioane de lei, din care ANRE a recunoscut in tarife doar sase milioane de lei, a adaugat Covaliu. ANRE a recunoscut in tarife costurile de separare a celor doua activitati si pentru CEZ si ENEL, care detin distributii de energie din Romania.
Reprezentantii E.ON au mai spus ca firma care gestioneaza infrastructura feroviara, CFR, datoreaza companiei 58 milioane de lei, care reprezinta 38% din volumul total al creantelor. CFR este cel mai mare client eligibil al E.ON, dar si cel mai mare datornic. "In mod normal, ar trebui sa deconectam CFR, dar nu este nici in interesul nostru, nici al lor", au spus reprezentantii E.ON. "Din cauza CFR a trebuit sa facem imprumuturi pentru a realiza investitiile", a afirmat Covaliu.
E.ON Moldova acuza consumul scazut al clientilor casnici, insa dezvoltarea, in aria de activitate a firmei, de noi companii cu consum ridicat ar putea reprezenta o posibilitate de crestere a vanzarilor. "Problema este in consum. Solutia ar fi cresterea consumului, prin aparitia de consumatori industriali in cele sase judete unde suntem prezenti", a afirmat Csulak. O serie de companii, precum Delphi din Franta, Egger si o firma olandeza, intentioneaza sa deschida in zona Moldovei o fabrica de injectoare pentru industria auto, respectiv o fabrica de prelucrare a lemnului si un abator.
Participare la privatizari
Firma germana E.ON, care mai detine in Romania si distribuitorul de gaze E.ON Gaz Romania, intentioneaza sa participe la privatizarea ultimelor trei filiale ale Electrica, a complexurilor energetice Rovinari si Turceni, a termocentralelor Borzesti si Braila si sa achizitioneze hidrocentrale scoase la vanzare de Hidroelectrica. In plus, firma este interesata de reactoarele nucleare 3 si 4.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.