Principala institutie de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt este parazitata de zeci de organisme similare, a caror principala menire pare a fi stergerea urmelor.

In Romania, cind se discuta despre lupta impotriva coruptiei, maj
Principala institutie de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt este parazitata de zeci de organisme similare, a caror principala menire pare a fi stergerea urmelor.

In Romania, cind se discuta despre lupta impotriva coruptiei, majoritatea se refera la celebra DNA. Nu discut aici performanta sau lipsa de performanta a Directiei. Probabil ca, asemeni pildei regelui Solomon, si cei care critica institutia, si cei care o sustin au dreptate. Majoritatea celor care produc discurs public pe aceasta tema, ziaristi, politicieni, public forumist etc., ignora existenta altor zeci de institutii cu atributii apropiate de cele ale DNA. Cit de des apar in presa nenumaratele corpuri de control ale ministerelor sau molesita Curte de Conturi a Romaniei? Aparitii episodice, accidentale.

Putini par sa constientizeze ca, de exemplu, rolul Curtii de Conturi in combaterea marii coruptii ar trebui sa fie chiar mai important decit al DNA. Asa cum, in SUA, fiscul ii arde pe mafioti mai dihai decit FBI-ul. Aceasta intrucit actul de coruptie are intotdeauna la un capat banul public, iar Curtea, prin chiar definitia ei, trebuie sa verifice modul de cheltuire a acestuia. Ati auzit de vreun succes rasunator al acestei institutii? Mai mult, Curtea si nenumaratele corpuri de control par ca circula pe sens interzis. Asa s-a ajuns in situatia ca principala institutie de lupta impotriva coruptiei, DNA, este parazitata de zeci de organisme similare, a caror principala menire pare a fi stergerea urmelor.

Cum altfel ar putea fi explicata iesirea tifnoasa de acum doua saptamini a presedintelui Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, care a tipat ca DNA ar fi incalcat autonomia institutiei sale pentru ca a dispus o perchezitie? El n-a explicat insa si contextul evenimentului, pentru ca nu-i convenea. DNA ii ceruse, anterior perchezitiei, prin numeroase adrese, actele unui control efectuat cu ani in urma de Curte. Control care conchidea ca, desi, in cazul unei achizitii publice a Ministerului Sanatatii, produsul respectiv a fost platit de zeci de ori peste pretul pietei, inspectorii Curtii au facut epocala descoperire ca nu s-a petrecut nimic necurat. Unul dintre procurorii DNA imi spunea deunazi ca, daca toata puzderia de corpuri de control sau curti de conturi si-ar face treaba la fix, DNA ar putea fi desfiintata. Orice procuror ar putea pune cap la cap probele furnizate, scrie o rezolutie si trimite dosarul in instanta. Cu rezultate mult mai bune decit acum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.