Accidentul in lant produs vinerea trecuta pe Autostrada Soarelui, soldat cu un mort si 12 raniti raniti, a avut ca urmare demiterea sefului Politiei Rutiere si cel al Politiei Autostrazi. Cu toate ca incidentul s-a produs din cauza fumului dens pr
Accidentul in lant produs vinerea trecuta pe Autostrada Soarelui, soldat cu un mort si 12 raniti raniti, a avut ca urmare demiterea sefului Politiei Rutiere si cel al Politiei Autostrazi. Cu toate ca incidentul s-a produs din cauza fumului dens provenit de la miristea de pe marginea drumului care a luat foc si lipsa totala de vizibilitate, focurile au reizbucnit atat sambata cat si ieri, pompierii fiind nevoiti sa intervina in mai multe randuri.
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, l-a demis pe seful Directiei Politiei Rutiere, comisarul - sef Dumitru Jianu (foto) si pe cel al Politiei Autostrazi, comisarul - sef Axente Mihai, in urma accidentului in lant produs pe Autostrada Soarelui. "Stangacia demonstrata de politisti in cazul accidentului in lant produs pe Autostrada Soarelui, reactia intarziata a acestora si interventia tardiva sunt de neconceput, in special atunci cand sunt in joc vieti omenesti", declara ministrul David dupa eveniment. Potrivit MIRA, desi aveau dispozitii clare, cei doi nu au gestionat corespunzator resursele umane si logistice avute la dispozitie. Intr-un comunicat al Ministerului de Interne se precizeaza ca politistii au demonstrat o abordare superficiala in ceea ce priveste activitatile de prevenire si monitorizare a traficului rutier si o lipsa de coordonare a efectivelor din subordine care, prin actiunea lor pasiva, au pus in pericol siguranta traficului rutier, cu consecinte grave. David a convocat astazi Comitetul Operativ in cadrul caruia vor fi prezentate si analizate concluziile asupra modului de indeplinire, de catre toate structurile MIRA cu atributii in gestionarea acestei situatii, a dispozitiilor privind intensificarea activitatilor de supraveghere a traficului, in vederea fluidizarii acestuia.
Suplimentarea echipajelor
Ministrul de Interne s-a deplasat sambata cu un elicopter pe Autostrada Soarelui, pentru a verifica modul in care Politia Autostrazii isi face datoria. Nemultumit ca "activitatea Politiei aproape nu se face simtita pe A2", David a convocat reprezentantii Politiei Autostrazi, cerandu-le explicatii. Totodata, el a decis ca pentru supravegherea traficului la sfarsit de saptamana, efectivele Politiei Autostrazii sa fie suplimentate cu 20 de echipaje de la judetele limitrofe.
La randul sau, seful Politiei Romane, Valentin Fatuloiu a mers ieri pe Autostrada Soarelui pentru a introduce in dispozitiv cele 20 de masini. Fatuloiu a declarat, citat de Mediafax, ca acestea au in principal rolul de a interveni pentru prevenirea accidentelor, a anunta alte "situatii neprevazute" care ar putea afecta traficul rutier, cum au fost incendiile de vegetatie din ultima perioada. Seful Politiei Romane a adaugat ca echipajelor de politie suplimentare li se vor adauga, in cazul in care traficul este foarte aglomerat, un elicopter al MIRA.
Focul a reizbucnit
Incendiile pe Autostrada Soarelui au continuat dupa tragedia produsa vinerea trecuta din cauza acestora. Astfel, atat sambata cat si ieri pe Autostrada s-au produs incendii. Garda de Mediu i-a amendat pe proprietarii de terenuri care nu au luat masuri pentru izolarea focului, valoarea totala a amenzilor ridicandu-se la aproximativ trei miliarde de lei vechi. "Responsabili de producerea incendiilor sunt cetatenii in a caror administrare este terenul. Ei au responsabilitatea sa protejeze zona si sa nu permita astfel de evenimente", a declarat Gheorghe Ganea, director Garda de Mediu Calarasi, citat de Realitatea Tv. De asemenea, aproape 150 de miristi din tara au ars necontrolat in ultimele zile.
Incendiul de ieri a avut loc in apropierea localitatii Fundulea, la kilometrul 38, insa fumul produs de arderea vegetatiei nu a afectat traficul rutier. Pompierii din Calarasi au stins incendiul dupa mai bine de o ora de lupta cu flacarile. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Calarasi, Mirel Ionita, a declarat ca pentru stingerea acestuia au intervenit doua autospeciale, una de la statia de pompieri Fundulea, iar cealalta de la Lehliu. El a apreciat ca desi incendiul era in apropierea autostrazii, nu au fost probleme deosebite si ca traficul rutier nu a fost afectat intrucat fumul nu a fost dens. Ionita a precizat ca in jurul orei 13:00 a mai fost semnalat un incendiu de vegetatie in localitatea Ileana, dar ca traficul nu a fost perturbat, pompierii intervenind cu o autospeciala. Nici sambata nu a fost o zi linistita pe Autostrada Soarelui, un incendiu de vegetatie izbucnind la kilometrul 89, acesta fiind stins de pompieri dupa o ora.
Tariceanu: "Accidentul putea fi evitat daca politia isi facea datoria"
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca accidentul de pe Autostrada Soarelui putea fi evitat daca politia isi facea datoria si avertiza soferii asupra norului gros de fum de pe traseu. El a precizat ca a fost informat de ministrul de Interne in legatura cu accidentul inregistrat vineri si a apreciat ca "inconstienta" unora dintre cetateni conduce la situatii care impun o interventie rapida a autoritatilor. Acesta a explicat ca o astfel de interventie presupune ca politia rutiera sa fie mult mai prezenta, dar nu printr-o reprimare dura, activarea radarului si satisfactia de a aplica un anumit numar de amenzi pe zi, ci prin actiuni de prevenire si informare, ca in orice tara moderna. "Nu sanctionarea este elementul fundamental pe care trebuie sa se bazeze actiunea politiei rutiere, ci pe incercarea de a preveni asemenea accidente, prin misiuni de patrulare de-a lungul autostrazii si a drumurilor europene. Trebuie o schimbare fundamentala a mentalitatii celor care lucreaza in politia rutiera, sa se adapteze noilor conditii", a spus Tariceanu. Premierul s-a referit si la conducatorii auto care depasesc viteza maxima admisa de circulatie pe autostrazi, ceea ce favorizeaza producerea de accidente. "Nu mai vorbesc ca gardul de protectie din lungul autostrazii a fost vandalizat, furat, iar pe autostrada, daca nu se intampla sa fie o perdea de fum, atunci intalnim caini, carute, biciclisti, tractoare, lucru care este absolut inacceptabil. Aici, senzatia mea este ca politia rutiera nu isi face datoria", a spus Tariceanu.
Situatie unica in Europa
Premierul a aratat ca problema este determinata nu de o eventuala lipsa a fondurilor alocate de Ministerul Transporturilor pentru constructia de autostrazi, ci de obligatia ca politia sa isi faca datoria si sa patruleze pentru a impiedica devastarea drumurilor. "Ne gasim intr-o situatie unica in Europa si anume ca orice se pune pe autostrada, pana si capacele de metal din dreptul cabinelor telefonice de urgenta, au fost furate. La noi, furatul oricarui obiect de metal devine pentru unii o preocupare majora si cred ca politia aici trebuie sa-si faca treaba. Nu este Ministerul Transporturilor de vina ca se fura pe autostrada", a spus seful Guvernului, citat de Mediafax. Acesta a aratat ca alaturi de interventia politiei si jandarmeriei, trebuie sa existe si spiritul civic care sa ii determine pe soferii auto sa atentioneze fortele de ordine asupra persoanelor care fura obiectele de metal de pe autostrada, atunci cand le observa pe traseu.
Echipajul de la kilometrul 93
Pe sensul de mers spre Constanta al Autostrazii Soarelui era sambata dimineata un singur echipaj al Politiei Rutiere, in conditiile in care traficul era extrem de aglomerat.
In jurul orei 06:30 pe autostrada A2, singurul echipaj al Politiei Rutiere intalnit "se odihnea" la kilometrul 93, in apropiere de locul in care cu mai putin de o zi in urma a avut loc accidentul in care au fost implicate aproape 20 de masini. Aceasta in conditiile in care, cu numai cateva ore in urma, ministrul Internelor se arata nemultumit de modul in care angajatii de la Politia Autostrazii intervenisera pentru prevenirea accidentului, dar si pentru fluidizarea traficului si evacuarea ranitilor. Cu toate acestea, potrivit Mediafax, dupa doar cateva ore de la declaratiile ministrului, un singur echipaj putea fi vazut in zori pe autostrada. Adjunctul sefului Directiei Politiei Rutiere, comisarul-sef Gino Bosman, declara sambata ca nu are cunostinta de disfunctionalitati privind activitatea politistilor pe Autostrada Soarelui. El spunea ca in mod obisnuit, pe traseu ar fi trebuit sa patruleze trei echipaje, iar in perioada de weekend, respectiv de vineri pana duminica seara, numarul acestora ar fi trebuit sa fie suplimentat cu alte cateva. Acesta a explicat ca patrulele se schimba la fiecare 12 ore si, probabil, acesta ar fi fost motivul pentru care pe traseu era doar unul din ele.
Alte accidente
O tanara din Capitala, care se indrepta spre litoral, pe o motocicleta, a murit, ieri, pe podul de la Cernavoda, dupa ce s-a dezechilibrat si a cazut de pe autovehiculul condus de un barbat. Dupa caderea tinerei, barbatul, in varsta de 37 de ani, care conducea motocicleta, a lovit balustrada podului. De asemenea, o persoana si-a pierdut viata si mai multe masini au fost avariate in urma unui grav accident rutier produs sambata pe Autostrada Soarelui, la kilometrul 57. Primele estimari arata ca persoana decedata a adormit la volanul masinii pe care o conducea, un Mercedes, cu care a intrat sub o cisterna. In urma impactului, soferul autoturismului a decedat.
Amenzi pentru incendierea miristilor
Comisariatul judetean Calarasi al Garzii Nationale de Mediu a aplicat sambata trecuta trei amenzi contraventionale, in valoare de 50.000 fiecare, unor societati agricole pentru incendierea voluntara a miristilor. Valoarea totala a amenzilor aplicate in ultimele zile in judetul Calarasi se ridica la 435.000 lei. Avand in vedere pericolul pe care il prezinta incendierea miristilor, in mod deosebit cele situate de-a lungul cailor de comunicatii des circulate, comisarii GNM actioneaza in patrule comune impreuna cu Politia, Jandarmeria si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, pentru depistarea si sanctionarea persoanelor care provoaca aceste incendii si pentru stingerea acestora. Potrivit Rompres, fiecare sef de post de la nivelul comunelor are obligatia de a anunta populatia despre necesitatea obtinerii acordului autoritatii competente de protectie a mediului, pentru incendierea controlata a miristilor si de a transmite imediat GNM aparitia oricarui incendiu pe terenurile agricole
Supraveghere aeriana
Pe ruta Bucuresti-Constanta actioneaza 30 de echipaje de patrulare, care pot fi suplimentate in functie de valorile de trafic. Potrivit IGPR, acestea beneficiaza de sprijinul unor echipe de cercetare, care vor actiona in caz de accidente de circulatie. Totodata, un elicopter survola in permanenta autostrada, pentru a urmari modul in care se desfasoara traficul rutier si pentru a transmite imediat informatii utile echipajelor de la sol, putandu-se interveni prompt in caz de necesitate sau alte dificultati in trafic.n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.