Decizia Curtii Internationale de Justitie este cea mai buna metoda de solutionare a diferendului privind Insula serpilor, a declarat Bogdan Aurescu.
Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, Bogdan Aurescu, a declarat pen
Decizia Curtii Internationale de Justitie este cea mai buna metoda de solutionare a diferendului privind Insula serpilor, a declarat Bogdan Aurescu.
Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, Bogdan Aurescu, a declarat pentru BBC ca decizia instantei internationale este cea mai buna cale de solutionare a diferendului dintre Romania si Ucraina cu privire la Insula serpilor si la delimitarea platoului continental din Marea Neagra, desi calea negocierilor ramane deschisa.
"Din punct de vedere diplomatic, din punct de vedere si juridic, este normal, este firesc ca intotdeauna sa fie deschisa, sa ramana deschisa calea negocierilor, dar, in acest moment, practic, noi apreciem ca solutia pe care o reprezinta procesul desfasurat in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, care este organul juridic principal al ONU, prezinta toate garantiile pentru o solutie eficienta, intr-un interval de timp predictibil si care beneficiaza si de garantiile aplicarii corecte a dreptului international", a declarat Bogdan Aurescu. Reprezentantul oficial roman a mai spus ca decizia CIJ este asteptata spre sfarsitul anului 2008.
Procesul de la Curtea Internationala de Justitie a inceput in septembrie 2004, la initiativa Romaniei, care a depus "cererea de initiere a procedurilor in vederea solutionarii problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra". Principala problema o reprezinta statutul Insulei serpilor, despre care Romania afirma ca este o stanca nelocuita, fara drept la platforma continentala proprie. Dorind sa demonstreze contrariul, autoritatile ucrainene au infiintat la inceputul anului 2007 o localitate pe aceasta insula, Satul Alb. Adevarata miza o reprezinta zacamintele de petrol si gaze din apropierea insulei, sentinta Curtii Internationale de Justitie urmand sa stabileasca, implicit, si care dintre cele doua tari va avea dreptul sa exploateze aceste zacaminte.
Insula serpilor a fost "predata" Uniunii Sovietice de catre Romania, pe baza unui "proces-verbal" semnat la 23 mai 1948 de ministrul plenipotentiar Eduard Mezincescu si de prim-secretarul Ambasadei URSS la Bucuresti, Nikolai sutov. Dupa 1990, Romania a contestat legitimitatea actului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.