Bancile romanesti acorda romanilor care lucreaza in afara credite cu valori cuprinse intre 5.000 de euro si 100.000 de euro. Majoritatea bancilor importante din Romania acorda credite si pentru romanii care au contracte de munca


Bancile romanesti acorda romanilor care lucreaza in afara credite cu valori cuprinse intre 5.000 de euro si 100.000 de euro. Majoritatea bancilor importante din Romania acorda credite si pentru romanii care au contracte de munca legalizate in strainatate. Printre ele se regasesc BCR, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, OTP Bank, BRD, Banca Transilvania.

Romanii care muncesc afara pot lua de la bancile din Romania un credit destinat cumpararii unei locuinte sau pentru construirea, modernizarea, extinderea locuintei sau a casei de vacanta. Pentru a obtine un credit, solicitantul trebuie sa aiba un contract de munca legalizat si un venit net minim de cel putin 1.000 de euro pe luna. In ceea ce priveste actele necesare pentru intocmirea dosarului de creditare, este nevoie de o copie dupa cartea de identitate din Romania si dupa cea emisa de autoritatile din tara in care solicitantul lucreaza, de o copie dupa permisul de sedere (trebuie sa fie valabil minimum trei luni, in momentul aplicarii), de o copie dupa permisul de munca si dupa certificatul de casatorie/divort (daca este cazul) si, nu in ultimul rind, de o cerere de credit. Dosarul trebuie sa mai contina o scrisoare de recomandare de la locul de munca, o copie a contractului de munca (care trebuie sa fie tradusa si legalizata), o copie a fluturasului de salariu emisa de angajator pentru ultimele trei luni, copia declaratiei privind veniturile sub forma de salarii din strainatate (fisa fiscala), copie a dovezii de plata a impozitului in tara si copia Codului fiscal emisa de catre oficiul fiscal din tara respectiva. Este insa nevoie si de un cazier emis de autoritatile tarii in care lucreaza solicitantul, dar si de documente din care sa rezulte angajamentele de plata ale solicitantului atit din tara, cit si din strainatate (o factura de utilitati si o copie a extrasului de cont de la banca).

Creditele acordate romanilor care lucreaza in afara sint in lei si euro. Valoarea minima acordata este de 18.000 de lei sau 5.000 de euro, iar suma maxima ce poate fi obtinuta este de 360.000 de lei sau 100.000 de euro. Dobinda la credit este, de regula, de 14% la lei sau 9% la euro. Insa in costurile creditului mai intra un comision de acordare de 1,8%, iar pentru analiza dosarului se percepe o taxa de 15 euro. Nu in ultimul rind, trebuie cunoscut faptul ca solicitantul care plateste anticipat ratele va plati un comision de 2%. De obicei, garantia pentru credit este constituita de ipoteca asupra imobilului achizitionat sau de un alt imobil. O alta garantie este constituita de polita de asigurare de viata, care este oferita gratuit de catre banca si cesionata bancii, dar si asigurarea imobilului. Costul politei de asigurare a locuintei este suportat de catre solicitantul creditului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.