Deseori auzim vorbindu-se de colesterol si de influenta pe care el il poate avea asupra organismului. Vedem persoane care urmeaza un regim alimentar strict si care traiesc cu permanenta grija de a masura nivelul lui. Colesterolul este o componenta na
Deseori auzim vorbindu-se de colesterol si de influenta pe care el il poate avea asupra organismului. Vedem persoane care urmeaza un regim alimentar strict si care traiesc cu permanenta grija de a masura nivelul lui. Colesterolul este o componenta naturala a grasimilor. Se gaseste atat in sange, cat si in fiecare celula a organismului, fiind un component de baza al acestora. Valoarea mare a colesterolului in sange, hipercolesterolemia - creste riscul de boli cardiovasculare (infarctul de miocard si accidentele vasculare cerebrale). Desi nivelul total al colesterolului este important, aceasta nu ne spune intreaga poveste. El se imparte in doua mari tipuri: colesterolul "bun" - HDL colesterol (high density lipoproteins) si colesterolul "rau", LDL colesterol (low density lipoproteins). Stim ca atunci cand au valori crescute in sange determina scaderea colesterolului "bun". Trebuie stiut ca 75-80% din colesterolul din sange este produs de ficat, restul provenind din alimentele de origine animala.

Dieta
Stim cu totii ca fumatul, stresul, sedentarismul, consumul de alcool si obezitatea ne transforma in victime sigure ale bolilor cardiovasculare, dar intotdeauna amanam momentul in care sa ne rupem de vechile obiceiuri. Poate nu le vom putea face pe toate o data, dar cel mai usor lucru este schimbarea dietei. Studiul Cardio-Zone a demonstrat faptul ca peste 30% din populatia Romaniei are colesterolemia ridicata. Acest procent se inregistreaza atat in zonele urbane cat si in cele rurale. Bucurestenii se afla pe primul loc in ceea ce priveste hipercolesterolemia, cu un procent de 46,1%. Ei sunt urmati de locuitorii Munteniei si Banatului cu 38,3% si respectiv 32,6%. Cei mai sanatosi din acest punct de vedere sunt cei din Oltenia, cu un procent de doar 24,5%. La nivelul intregii tari, 42,6% dintre persoanele cu varsta de peste 70 de ani au colesterolemia ridicata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.