Banca Mondiala recomanda Romaniei accelerarea graficului privind cresterea varstei de pensionare, precum si egalizarea, cat mai curand posibil, a varstei standard pentru femei si barbati.

Potrivit recomandarilor cuprinse in 'Studiul de pol
Banca Mondiala recomanda Romaniei accelerarea graficului privind cresterea varstei de pensionare, precum si egalizarea, cat mai curand posibil, a varstei standard pentru femei si barbati.

Potrivit recomandarilor cuprinse in 'Studiul de politica sectoriala' al institutiei financiare internationale, consultat de Rompres, BM arata ca Romania trebuie sa ia in calcul optiunea cresterii varstelor de pensionare in conformitate cu cresterea sperantei de viata.

Ministrul roman al Muncii, Paul Pacuraru, a propus modificarea Legii privind sistemul public de pensii, astfel incat varsta de pensionare a barbatilor si a femeilor sa fie egala, asa cum impun normele europene.

Oficialul roman a propus doua variante privind egalizarea varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor. Una ar fi ca femeile sa se pensioneze la 65 de ani, ca si barbatii, iar cea de-a doua propune ca varsta de pensionare pentru ambele sexe sa fie 62 de ani.

Un studiu realizat de Centrul 'Parteneriat pentru Egalitate' arata, insa, ca doar 14 la suta dintre romani accepta ca varsta de pensionare a femeilor sa fie egala cu cea a barbatilor. Cei chestionati spun ca femeile ar trebui sa se pensioneze la 55 de ani si nu la 60, intrucat muncesc mai mult in gospodarie.

Conform Legii pensiilor, in prezent, varsta legala de pensionare este de 58 ani, pentru femei, respectiv de 63 ani pentru barbati. Legea prevede ca, pana in 2014, varsta de pensionare sa creasca la 62 ani, pentru femei si la 65 ani pentru barbati.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.