Sistemul de pensii este „extrem de vulnerabil“ fata de presiunile politice, care ar putea conduce la un esec total al sistemului, generat de decizii ad-hoc menite sa protejeze anumite interese, arata un studiu din luna iunie al Bancii Mo
Sistemul de pensii este „extrem de vulnerabil“ fata de presiunile politice, care ar putea conduce la un esec total al sistemului, generat de decizii ad-hoc menite sa protejeze anumite interese, arata un studiu din luna iunie al Bancii Mondiale (BM) privind dezvoltarea umana in Romania.

Potrivit documentului, citat de Mediafax, riscurile sunt alimentate in special de reguli de stabilire a beneficiilor exagerat de flexibile, ca urmare a unor punctaje care sunt definite in mod vag, fapt care genereaza nesiguranta pentru toti participantii la planul de pensii, precum si pentru perspectivele fiscale ale tarii. Banca Mondiala avertizeaza ca exista mult prea multe posibilitati de interventie discretionara din partea politicienilor, ceea ce face ca orice proiectie pe termen mediu si lung sa fie nesigura.

Practica recorelarii, o amenintare pentru sistem
Pe langa varstele de pensionare scazute, o amenintare recurenta la adresa sustenabilitatii sistemului de pensii o constituie practica recorelarii. Avand in vedere ca s-au confruntat cu o erodare a valorii reale a pen siilor, pensionarii solicita o reajustare a acestora la un nivel similar cu cel care este acordat noilor pensionari, care in mod esential constituie o indexare ad-hoc a drepturilor salariale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.