Marea Britanie va fi obligata sa aplice o strategie pe termen lung, pe o durata de pana la 15 ani, pentru a contracara actuala amenintare terorista care planeaza asupra tarii, a declarat consilierul pe probleme de securitate al lui Gordon Brown, citat de The Sunday Telegraph in editie electronica.
Amiralul West, care in trecut a fost comandant al fortelor navale, a apreciat ca pericolul general cu care se confrunta tara, generat atat de teroristi straini cat si de catre cei britanici, a ajuns la cel mai ridicat nivel si este urgenta o abordare noua pentru contracararea sa.
In primul interviu acordat dupa numirea sa in functia de consilier pe probleme de securitate al premierului Gordon Brown, Sir Alan West a cerut cetatenilor sa fie "putin nebritanici" si sa vorbeasca intre ei pentru a incerca sa ii prinda pe cei care incearca sa ucida oameni nevinovati".
"Britanicii nu au obiceiul de a-si baga nasul, de a vorbi despre alte persoane", a spus el. "Ma tem ca in situatia actuala, fiecare persoana care obtine o informatie ar trebui sa o comunice mai departe deoarece avem de-a face cu cei care incearca sa distruga complet stilul nostru de viata", a adaugat el.
Sir Alan West a precizat de asemenea ca este decis sa construiasca strategia antiterorista pe baza a patru coordonate majore - pregatire, protectie, urmarire si prevenire. Oficialul a subliniat insa ca prevenirea radicalizarii tinerilor musulmani este cel mai important aspect.
"Acesta nu este un lucru rapid", a comentat el. "Cred ca va dura 10 pana la 15 ani. Dar cred ca poate fi realizat atat timp cat noi, ca popor, ne dedicam acestui scop", a comentat oficialul.
Potrivit The Sunday Telegraph, Eliza Manningham-Buller, fostul director general al MI-5, a dezvaluit ca in prezent exista peste 100 de suspecti care asteapta sa fie judecati in legatura cu aproximativ 40 de cazuri de terorism.