Presedintele Traian Basescu a declarat, la sarbatorirea Zilei Statelor Unite, ca Romania va promova ideea ca Europa are nevoie de un parteneriat cu SUA la fel de mult cum Statele Unite au nevoie de parteneriat cu Uniunea Europeana.
"Romania va fi un promotor fara rezerve al ideii ca Europa are nevoie de un parteneriat cu SUA, in aceeasi masura in care Statele Unite au nevoie de un parteneriat trainic cu UE", a declarat Traian Basescu.
In timpul discursului, presedintele roman a tinut sa multumeasca Statelor Unite pentru sprijinul acordat in vederea organizarii summit-ului NATO de la Bucuresti din perioada 2-4 aprilie 2008.
Acesta a mai explicat abordarea Romaniei de consolidare a parteneriatului strategic cu SUA si a sustinut ca "America nu poate fi numai un furnizor de securitate, are nevoie de prieteni, de aliati".
De asemenea, presedintele s-a referit la viteza tot mai mare de crestere a investitiilor americane in Romania, in industria alimentara, ramura IT si a afirmat ca spera ca in cateva saptamani pe piata romaneasca sa intre si unul dintre marii constructori.
In finalul discursului sau, Basescu a vorbit despre Marea Neagra, zona pe care o considera "partea cea mai sensibila" a constructiei europene si euroatlantice.
Seful statului a spus ca are convingerea ca impreuna cu partenerii americani si europeni aceasta regiune se va transforma intr-una de securitate, de democratie si o viitoare sursa alternativa de energie pentru Europa.
El a transmis salutari "tuturor americanilor" si a cerut ambasadorului Americii sa ii comunice presedintelui George W. Bush salutul sau "incarcat de respect si recunostinta".