Lantul de firme RACOVA COM-AGRO-PAN, aflat in proprietatea fostului mare arbitru Adrian Porumboiu, are programate investitii de 25 milioane de euro pentru anul in curs. Luni a fost inaugurata o firma zootehnica in localitatea Tarzii, judetul Vaslui,

Lantul de firme RACOVA COM-AGRO-PAN, aflat in proprietatea fostului mare arbitru Adrian Porumboiu, are programate investitii de 25 milioane de euro pentru anul in curs. Luni a fost inaugurata o firma zootehnica in localitatea Tarzii, judetul Vaslui, investitie careia ii vor urma o fabrica de biodiesel si o fabrica de paine. Ferma zootehnica a "inghitit" 3,7 milioane de euro, iar proiectul a presupus modernizarea unei unitati aflate pe acelasi amplasament si a fost cofinantat prin programul SAPARD. Unitatea a fost populata cu 280 de vaci pentru lapte din rasa Holstein Friesen, productia zilnica medie fiind de 27 litri de lapte/vaca, informeaza Mediafax.
"Ferma de la Tarzii face parte dintr-un amplu program investitional, care se ridica numai in acest an la peste 25 milioane euro. Se va deschide o fabrica biodiesel in a doua parte a lunii iulie, una dintre cele mai mari din Romania, si o fabrica de paine la Barlad, la fel de importanta", a declarat Adrian Porumboiu, presedintele grupului de firme din Vaslui si finantatorul echipei de fotbal FC Vaslui.
Anuntata de ceva vreme, fabrica de biodiesel, care va deveni functionala in luna iulie, va suporta investitii de peste 12 milioane de euro, o parte din banii necesari provenind din fonduri SAPARD.
In iulie 2008 va deveni functionala o instalatie biogaz de cogenerare apartinand grupului, in urma unei investitii de 9,6 milioane euro. Folosind ca materie prima dejectiile de la fermele zootehnice, sroturi sau gozuri, instalatia de biogaz va produce atat energie electrica, cat si termica. Grupul de firme RACOVA COM-AGRO-PAN Vaslui ocupa o pozitie impresionanta in mediul de afaceri din Romania, avand in componenta 11 societati cu capital integral privat ce desfasoara activitati diversificate in urmatoarele domenii: agricultura, industrie alimentara, comert, turism si prestari servicii.

Biodieselul, impus de UE

Biodieselul este un combustibil alternativ, nepoluant, care poate fi utilizat in motoarele diesel in combinatie cu motorina, pentru a crea un combustibil ce poate fi folosit drept carburant. El poate fi obtinut din soia, rapita, porumb sau floarea-soarelui.
Normele Uniunii Europene impun ca doua procente din cantitatea totala de combustibil consumata de Romania in acest an ar trebui sa fie bio, iar indicele ar trebui sa creasca pana la 20%, in anul 2020.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.