Liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat ieri ca si-a depus demisia din functia de vicepremier pentru a preveni un insucces al Uniunii in alegeri. El a precizat ca gestul sau nu trebuie interpretat ca fiind un vot de blam, un avertisment sau o a€˛insatisfactie" la adresa Guvernului. UDMR ramane in continuare in Guvern.
Explicandu-si motivele demisiei, Marko Bela a spus ca formatiunea pe care o reprezinta trebuie sa se confrunte cu trei provocari electorale: "alegerile pentru PE din noiembrie, alegerile locale din primavara si alegerile parlamentare din toamna anului 2008". El a aratat ca in urma unei analize interne UDMR a constatat ca trebuie sa isi restabileasca un a€˛dialog intens" cu propriul electorat. a€˛Mi-am dat demisia pentru a nu avea un insuces in alegeri... Am vrut sa previn un insucces", a explicat Marko.
El a adaugat, insa, ca in luarea deciziei sale a contat si rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
a€˛Nu as putea spune ca referendumul a fost un succes", a admis vicepremierul demisionar, care a completat, insa, ca rezultatul referendumului a€˛nu a fost niciun insucces" din perspectiva Uniunii, pentru ca demersul nu a fost indreptat impotriva UDMR. In privinta activitatii ca vicepremier,Marko a spus ca, personal, considera ca, prin raspunderile pe care le-a avut in calitate de ministru de stat, a contribuit la realizarea a€˛catorva lucruri extrem de importante pentru tara": aderarea la UE, alocarea catre invatamant a unor sume bugetare mai mari decat in anii anteriori, relansarea infrastructurii din domeniul Educatiei.
Pe de alta parte, tot ieri, Marko Bela a declarat ca este posibila o revenire asupra listei candidatilor acestei formatiuni la alegerile pentru PE si ca reprezentantii Uniunii se vor intalni cu Laszlo Tokes, pentru a discuta inclusiv subiectul euroalegerilor.
a€˛Nu exista niciun impediment, dar deocamdata nu avem o astfel de decizie", a aratat Marko.
El a mai spus ca reprezentantii Uniunii vor avea a€˛discutii" cu formatiunea condusa de Laszlo Tokes, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania.
a€˛Vom avea, probabil, discutii cu organizatia domnului Tokes, CNMT, nu stiu cand si in ce conditii, si vom discuta si despre participarea la alegerile pentru Parlamentul European", a precizat Marko.
Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, candidat independent la Parlamentul European, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca ar fi dispus la o discutie cu UDMR pe tema realizarii unei liste comune pentru PE "de dragul comunitatii maghiare".