Bursa sibiana a derivatelor asteapta ca in toamna acestui an CNVM sa-si dea avizul pentru autorizarea formatorilor de piata, asa numitii a€˛market-maker".
Prin autorizarea acestora se asteapta o crestere simtitoare a rulajului pe piata romaneasca a derivatelor. Market maker-ii sunt traderi individuali care sunt desemnati de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare.
Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit, avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate. Market-makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta bid-ul si
ask-ul, adica oferta si cererea, pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse. Fiecare ordin indica o anumita cantitate si un anumit pret, iar market-maker-ul are obligatia sa onoreze acel ordin introdus oricare ar fi conditiile existente la un anumit moment pe piata. Sintetizand, principala obligatie a acestora este sa mentina permanent in piata cotatii de vanzare si cumparare in acelasi timp, precum si o cantitate minima de contracte, astfel incat un investitor sa aiba certitudinea ca le va gasi disponibile la tranzactionare.
a€˛Spre exemplu, pe contractele cu activ suport actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), regula ii poate impune market-makerului sa mentina 20 de contracte la cumparare si 20 la vanzare, la o diferenta de maximum 0,01 lei", explica Darius Cipariu, director adjunct al Bursei.
Market-makerul este o prezenta obisnuita pe pietele internationale unde ei castiga in special, din diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare, in timp ce asigura lichiditatea pe contractul respectiv. In acelasi timp, a€˛prezenta formatorului de piata ofera clientilor siguranta unui pret de cumparare/vanzare. Concret, investitorii pot sa-si inchida pozitiile mult mai usor, pentru ca gasesc, astfel, contrapartea in piata", a subliniat Cipariu. In momentul de fata, BMFMS intentioneaza sa introduca market-makeri pe segmentul derivatelor valutare, in acest sens exprimandu-si deja intentia trei intermediari.
Pot dobandi calitatea de Market Maker pe piata reglementata de instrumente financiare derivate societatile de servicii de investitii financiare, institutiile de credit si traderii inscrisi in Registrul public al C.N.V.M. care indeplinesc conditiile de autorizare ca Market Maker in conformitate cu regulamentul nr. 6 privind activitatea de <> pe piata BMFM.
Numarul de Market Makeri pe un instrument financiar derivat admis la tranzactionare pe piata reglementata administrata de S.C. BMFM S.A. Sibiu nu este limitat. Fiecare participant admis pentru tranzactionare pe piata reglementata de instrumente financiare derivate administrata de S.C. BMFM SA SIBIU poate solicita admiterea ca Market Maker pe unul sau mai multe instrumente financiare derivate.