Firma Mecano Electric Service din Darmanesti a cumparat castelul din Dofteana in 2003, cu mai putin de zece miliarde de lei. Noul proprietar este unul dintre fostii directori adjuncti ai Rafinariei Darmanesti prin a carui firma s-au intermediat, pe v
Firma Mecano Electric Service din Darmanesti a cumparat castelul din Dofteana in 2003, cu mai putin de zece miliarde de lei. Noul proprietar este unul dintre fostii directori adjuncti ai Rafinariei Darmanesti prin a carui firma s-au intermediat, pe vremea lui Corneliu Iacobov, aproape toate contractele cu ceilalti parteneri de afaceri. Castelul este in paragina si, este posibil, sa fie scos la vanzare.


Ideea acestui material a pornit de la faptul ca in judetul Bacau un imobil aflat pe lista de patrimoniu a fost achizitionat de un investitor. Este singurul caz de acest gen si am fost curiosi sa aflam care sunt planurile acestuia cu castelul, mai ales ca intre timp acesta a fost si afectat de un incediu la mansarda. Surprizele au aparut abia in momentul in care am aflat cine este investitorul care de patru ani s-a tinut departe de presa si de publicitate. Lucru cu atat mai greu de inteles cu cat, cel putin pe hartiile cu care a achizitionat castelul de la administratia locala el a trecut o investitie in domeniul agroturismului. Castelul Ghika, din comuna Dofteana, este achizitionat de aproape patru ani de omul de afaceri Adrian Cadar, unul dintre apropiatii si fostii parteneri de afaceri ai lui Corneliu Iacobov. Atat de apropiat, incat in proportie de 70 la suta, contractele de achizitie sau vanzare a produselor de la Rafinaria Darmanesti, pe vremea cand aceasta era in proprietatea lui Iacobov, erau intermediate de firma sa, Mecano Electric Service. Cu adaosul financiar de rigoare. Mai mult,  firma sa a fost in centrul unui scandal de amploare in procesul de lichidare al Rafinariei Darmanesti, in conditiile in care lichidatorul, avocatul Alexandru Tabarcea, a cerut in instanta anularea unor contracte de compensare de  peste un milion de dolari, a caror beneficiara era chiar firma lui Cadar. In circuitul compensarilor acuzat de lichidator ca fictive erau introduse si firmele iubitei lui Iacobov si a surorii acesteia. Compensarea se efectua intotdeauna in asa fel incat cea pagubita era Rafinaria Darmanesti care in loc de bani pe produsele vandute primea niste hartii de compensare.


IN PARAGINA. Castelul si domeniul din Dofteana a apartinut familiei printilor Ghika, proprietarul acesteia fiind Emil Ghika. Domeniul avea in componenta castelul propriu zis, o hulubarie si cateva anexe, grajduri si magazii, un helesteu si un parc aproape secular in suprafata de aproape zece hectare. Dupa venirea comunistilor la putere imobilul a fost dat in folosinta Ministerului Sanatatii, care l-a transformat in spital TBC. Aceasta i-a fost destinatia 50 de ani, timp in care nu a investit nimeni nici un sfant. Incet, incet, superba cladire s-a degradat, astfel incat, dupa revolutie intretinerea ei nu se mai justifica in niciun fel. Pradat de tot ce se mai putea lua si folosi pe la casele satenilor din jur, castelul a fost pasat dintr-o parte in alta. Cel putin declarativ. "Nu a venit niciun mostenitor sa-l revendice. Eu am primit negatie de mai multe ori de la Cultura ca nu-l vor in administrare pentru ca nu au fonduri sa-l intretina. Asa ca l-am preluat in 2002 si l-am scos la vanzare si pe Internet", spune Costica Asaftei, primarul din comuna Dofteana. Potrivit acestuia, nu s-a aratat nimeni doritor sa-l achizitioneze la primele doua licitatii, asa ca au fost nevoiti sa-i scada valoarea de pornire la licitatie cu aproximativ 80 la suta. "Castelul are o valoare de patrimoniu stabilita la 800.000 de euro, dar valoarea cladirii, in stadiul de degradare in care am preluat-o este cu mult sub aceasta suma. Nu se poate face o raportare intre valoarea de patrimoniu si cea reala, a cladirii. Abia la a treia licitatie s-a prezentat acest domn Cadar din Darmanesti care ne-a oferit sapte miliarde de lei pe castel si inca 1,5 miliarde de lei pe parcul din jur si le-a cumparat", a mai precizat Asaftei. El spune ca intretinerea castelului si paza acestuia ar fi costat primaria in jur de doua miliarde de lei pe an, suma aproape de neconceput pentru o primarie de comuna. In plus, lipsa fondurilor ar fi dus oricum la daramarea cladirii pentru ca n-ar fi fost bani de investitii pentru reparatiile capitale care se impun.


IN CONSERVARE SAU DE VANZARE. Dupa ce-a fost cumparat de patronul firmei Mecano Electric Service, din Darmanesti, castelul a intrat destul de repede in atentia proaspatului proprietar care a inceput sa-i refaca acoperisul. Doar ca, in decembrie 2003, la mansarda a izbucnit un incendiu cel putin suspect, pentru ca la acea vreme, pompierii au stabilit drept cauza a incendiului, focul deschis. Iar Cadar nu se sfia sa indice drept autor al teribilului incendiu pe vreunul dintre satenii din jur, nemultumiti ca nu mai puteau intra pe domeniu sa fure sau sa-si pasca vitele intrucat se construise, de jur imprejur un gard inalt de tabla. Cadar spune acum ca de la data izbucnirii incendiului nu s-a mai lucrat prea mult la refacerea cladirii. "Este extrem de costisitor. Pentru refacerea in totalitate a cladirii ne-ar trebui vreo 14 miliarde de lei. As fi vrut ca macar pe dinafara sa reusesc sa renovez cladirea si s-o pun in circuitul turistic, dar nu am putere financiara. Mi-am cautat un partener de afaceri, dar nu s-a aratat nimeni interesat pentru ca-i destul de departe de Bacau si de aceea acum sunt dispus sa-l si vand daca gasesc vreun investitor. Prima cladire din complex care s-ar putea reface este cea a fostei hulubarii unde s-ar putea amenaja cateva apartamente si s-ar putea incepe o afacere in agroturism cu ceva echitatie in parc si reamenajarea iazului", ne-a spus Adrian Cadar. El a tinut sa precizeze totusi ca pierderea alegerilor de catre PSD, partidul de care era apropiat prin partenerii de afaceri, nu are nicio legatura cu sistarea investitiilor la Castelul Ghika. "Are legatura cu inchiderea Rafinariei Darmanesti, pentru ca multa lume a trait bine de pe urma ei. Si eu am castigat bani frumosi. Nu ma deranjeaza ca spuneti ca firma mea a fost o capusa la rafinarie pentru ca eu mi-am platit corect toate darile la stat si ce-am castigat am castigat legal de pe urma Rafinariei. Acest lucru a fost demonstrat de nenumaratele controale la care a fost supusa firma si care nu au avut ce sa-mi impute", ne-a mai spus Cadar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.