Efectele secetei incep sa se observe deja. Un nou val de scumpiri generat de cresterea pretului graului ar putea sa cuprinda Romania in urmatoarele 2-3 saptamani. Painea, produsul de panificatie cel mai expus, s-ar putea scumpi, insa firmele de morar

Efectele secetei incep sa se observe deja. Un nou val de scumpiri generat de cresterea pretului graului ar putea sa cuprinda Romania in urmatoarele 2-3 saptamani. Painea, produsul de panificatie cel mai expus, s-ar putea scumpi, insa firmele de morarit si de panificatie spun ca vor lua in calcul o majorare de pret dupa jumatatea lunii iulie, cand materia prima utilizata va fi in totalitate din noua recolta. Reprezentantii companiilor de profil isi arata insa ingrijorarea fata de preturile care se vehiculeaza si nu exclud ideea efectuarii unor importuri din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova sau chiar Franta.
Producatorii din morarit si panificatie, care incep in aceasta perioada negocierile pentru achizitionarea de grau din noua recolta (grau insamantat in toamna anului trecut - n.r.), spun ca preturile din piata sunt ridicate, ca urmare a cantitatilor recoltate reduse. Potrivit Mediafax, pretul pentru graul din noua recolta este, in medie, de 5.000-5.500 de lei vechi pe kilogram, si poate ajunge si la 5.600-5.700 de lei, fata de pretul de referinta de anul trecut, de 4.500 de lei pe kilogram.
Este evident ca o majorare a pretului la grau va determina si o scumpire a produselor de panificatie, in special a painii. "Preturile care sunt vehiculate pentru noua recolta sunt destul de mari. Pretul este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum. Se vehiculeaza 5.000 - 5.300 de lei vechi pe kilogram la graul incarcat in mijlocul de transport. Noi nu am platit pana acum mai mult de 4.000 - 4.100. Deocamdata operam cu grau din recolta veche, cu mici amestecuri din recolta noua, asta fiind si o practica in panificatie. Incepand cu a doua jumatate a lunii iulie, vom folosi mai ales grau din noua recolta si vom sti exact pe ce cantitati si pe ce calitate contam, astfel ca atunci vom putea lua o decizie privind pretul painii", a spus directorul general al firmei Pambac Bacau, Alin Giurea. El a afirmat, in schimb, ca firma va scumpi fainurile treptat, pentru inceput cu circa 3-4%, majorarea putand ajunge si la 20%, pana la finele lunii iulie.

Stabilizarea pietei, unica solutie

Si presedintele grupului Boromir, Dinel Boromiz, spune ca pretul la grau este mare si a precizat ca nu stie, deocamdata, cu cat o sa creasca pretul painii. Pozitii similare au si companiile Loulis si Vel Pitar, care nu au stabilit despre ce scumpiri va fi vorba.
Cu toate acestea, pentru ca situatia sa nu scape de sub control, companiile din industria de morarit si panificatie spera intr-o stabilizare a pietei. Este vorba mai exact despre scaderea pretului la grau, lucru care va deveni posibil doar daca pe piata vor creste cantitatile disponibile. Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, nu crede ca acest lucru se va produce, din contra, estimeaza ca in acest an cantitatea care va putea fi vanduta pentru morarit va fi de circa un milion de tone, fata de cinci milioane de tone anul trecut. "Piata se va stabiliza daca va aparea mai mult grau, dar eu cred ca preturile vor ramane tot pe aici, la 5.000 - 5.500 de lei pe kilogram", a declarat Popescu.
Producatorii pot cumpara grau direct de la fermieri sau pot apela la depozitari. Mai rentabila este achizitionarea de cereale direct de la agricultori, insa, dupa epuizarea acestor cantitati, firmele vor fi nevoite sa apeleze la proprietarii de silozuri. "Pe la sfarsitul lui august, inceputul lunii septembrie, vom cumpara de la silozuri, ceea ce inseamna costuri mai mari, pentru ca in pret ei isi pun si depozitarea, si profitul. Cantitatea disponibila la agricultori va fi redusa, deoarece pentru ei e mai rentabil sa vanda catre silozuri, pentru ca depozitarii au mai multi bani decat firmele de morarit", a spus Popescu.

Materie prima din import

Apelul la importuri este o optiune luata in calcul de producatori pentru achizitia de materie prima. Statele vizate sunt in special cele vecine, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, dar nici piete precum cea franceza sau germana nu sunt excluse. Importurile ar putea determina, de asemenea, scumpiri ale produselor de panificatie, intrucat implica si costuri de transport.
Cum insa producatorii nu stiu inca pe ce cantitati pot conta pe piata interna, majoritatea poarta discutii "de principiu" pentru importuri.
Potrivit celor mai recente informatii furnizate de Ministerul Agriculturii, in 20 iunie erau afectate de seceta circa 1,6 milioane de hectare de culturi, reprezentand peste 60% din culturile de grau, secara, triticale (un tip de grau), orz, orzoaica si rapita semanate in toamna. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat in urma cu peste o saptamana ca nu exista motive pentru scumpirea painii, intrucat pretul este deja in Romania mult mai mare decat in alte state. Producatorii nu sunt de acord si spun, din contra, ca pretul este mult mai redus in Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.