Introducerea taxei pe viciu a iscat nemultumire in randul producatorilor de bauturi alcoolice si tigari, care sustin ca masura a condus la cresterea contrabandei in sectoarele de profil. Potrivit producatorilor de bauturi alcoolice, o parte dintre pr
Introducerea taxei pe viciu a iscat nemultumire in randul producatorilor de bauturi alcoolice si tigari, care sustin ca masura a condus la cresterea contrabandei in sectoarele de profil. Potrivit producatorilor de bauturi alcoolice, o parte dintre producatorii de bauturi spirtoase au inceput sa produca bauturi intermediare, mai slabe calitativ, care sunt de 12 ori mai putin accizate si care reprezinta circa 10-15 la suta din productia totala de bauturi spirtoase. La randul lor, jucatorii din piata tigarilor sustin ca ponderea tigaretelor pentru care nu se platesc taxe catre stat reprezinta circa 15 la suta din total consum, iar pierderile la buget se ridica la cateva zeci de milioane de euro. In prezent, taxa pe viciu este inclusa in acciza. Conform estimarilor, in Romania se produc anual circa 330.000 hectolitri de alcool pur, iar volumul total al pietei tigarilor se ridica la 35 milioane de bucati pe an. Circa 300 milioane de euro, din sumele provenite din taxa pe viciu vor fi utilizate, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru Programul National de evaluare a starii de sanatate a populatiei (demarat incepand cu data de 1 iulie 2007), iar restul vor fi utilizate pentru imbunatatirea parcului auto si pentru achizitionarea de ambulante. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.