Luna trecuta, in piata la termen de la Sibiu, au fost tranzactionate circa 188.000 de contracte futures si 2.123 de optiuni, pentru ca la nivelul primului semestru totalul sa fie de 2,3 milioane de contracte, in crestere cu 50% fata de primul semestru al anului trecut. Valoarea echivalenta a acestor tranzactii este de peste 2 miliarde euro. Piata raportului euro/leu a resimtit din plin evolutia apreciativa a monedei nationale, preturile futures cunoscand scaderi consistente.
a€žLeul a devenit cea mai impetuoasa moneda din zona, el apreciindu-se constant fata de euro si dolar, observa un broker. Decizia BNR de a aduce dobanda de politica monetara la 7%/an nu a temperat speculatiile cu moneda nationala, aceasta parand pregatita sa coboare chiar pana la 3 lei. Probabil ca un astfel de nivel va produce schimbari in politica bancii centrale fata de curs, ea putand decide sa intervina pentru a stopa aprecierea leului".
Pentru sfarsitul lui septembrie, euro a fost tranzactionat la inceputul saptamanii la 3,24 lei. Dupa o scurta crestere la 3,2618 lei, inregistrata marti, finalul lui iunie a gasit euro la un minim de 3,21 lei. In aceste conditii cei care au vandut contracte la inceputul anului la 3,4425 lei, au putut obtine un castig de 23,25 bani. Aceeasi evolutie descendenta s-a inregistrat si pentru scadenta decembrie, preturile coborand de la 3,26 lei, la inceputul saptamanii, la 3,2 lei, comparativ cu 3,5 lei, pret la care au fost realizate primele contracte pentru aceasta scadenta. Pierderi au inregistrat si cumparatorii de contracte cu scadenta martie 2008, preturile coborand la 3,225 - 3,295 lei, fata de 3,42 - 3,45 lei.