Finalul de luna a fost insotit de o revenire a interesului investitorilor futures pentru derivatele pe actiuni, catalizatorul acestei atitudini fiind volatilitatea mai ridicata a preturilor.
a€˛Putem spune ca finalul de luna a fost unul cu o volatilitate destul de ridicata, observa Bogdan Ungureanu, broker la Interdealer Capital. Avand in vedere ca vara ne asteptam de obicei la o lichiditate mai scazuta, volumele din ultima perioada au fost bune, semn ca bursa de la Sibiu a ajuns la un nivel de maturitate pe care-l asteptam si se poate compara cu cele din strainatate". Saptamana trecuta, cele mai cautate derivate au fost cele pe SIF-uri, Mirabela Coos, de la Broker Cluj, observand ca a€˛numarul pozitiilor pe derivatele SIF a crescut destul de consistent, iar variatiile inregistrate indica reaparitia in piata atat a speculatorilor, cat si a hedgerilor. Luand in calcul cresterile substantiale din ultima luna, este posibil ca investitorii sa aiba in vedere si ipoteza unei eventuale protectii raportate cu piata la vedere, astfel incat o vanzare in piata derivatelor fie la scadenta septembrie, fie la decembrie ar putea sa ii protejeze impotriva unor eventuale corectii mai semnificative".
In topul lunii iunie s-au impus derivatele pe SIF 2 cu 80.785 de contracte, saptamana trecuta preturile pentru septembrie urcand de la 3,575 - 3,645 lei la 3,6515 - 3,795 lei, cumparatorii de optiuni Call mizand pe depasirea pragului de 3,8 lei. Pentru decembrie, tranzactiile au fost realizate la 3,719 - 3,87 lei, pragurile de rezistenta aflandu-se la 4,1 si 4,2 lei, in timp ce pentru martie viitor preturile au fluctuat intre 3,9 si 4,1 lei. Derivatele pe SIF 2 au fost urmate la volum cu o diferenta foarte mica de cele pe SIF 5 cu 80.783 de contracte. Pentru prima luna de toamna tranzactiile au fost realizate in culoarul 4,09 - 4,44 lei, cumparatorii de optiuni Put anticipand un prag suport de 3,35 lei.