Liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) din zona Sfantul Gheorghe, Gazda Zoltan, a depus o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta a semnalat faptul ca pentru ungurii din tara noastra limba romana este considerata o limb
Liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) din zona Sfantul Gheorghe, Gazda Zoltan, a depus o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta a semnalat faptul ca pentru ungurii din tara noastra limba romana este considerata o limba straina.
Primul punct in sesizarea UCM are legatura cu afirmatia presedintelui Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, referitoare la faptul ca PC doreste invatarea obligatorie a limbii romane de catre maghiarii din Romania, iar in cazul in care acestia nu vor dori sau nu vor reusi acest lucru, sa-si piarda cetatenia romana. O alta discriminare in viziunea liderului UCM o reprezinta derularea examenelor de capacitate si bacalaureat. „Dupa parerea noastra, tratarea egala a elevilor de nationalitate romana si a elevilor de alte nationalitati la examenele de capacitate si bacalaureat la limba si literatura romana este deosebit de discriminatorie, fiindca pentru unii limba romana este limba materna, iar pentru altii limba straina“, se arata in sesizare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.