>> Costurile de reciclare a echipamentelor electrice si electronice, evidentiate prin taxe.
>> Organizatii nonprofit preiau responsabilitatile producatorilor pentru gestionarea deseurilor.
>> Taxa pentru reciclare este mica pentru sursele
>> Costurile de reciclare a echipamentelor electrice si electronice, evidentiate prin taxe.
>> Organizatii nonprofit preiau responsabilitatile producatorilor pentru gestionarea deseurilor.
>> Taxa pentru reciclare este mica pentru sursele de iluminat si mare pentru aerul conditionat.


Introdus in urma adoptarii de catre Romania a acquis-ului comunitar specific, "timbrul verde" reflecta cheltuielile de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si este evidentiat separat pe etichete si facturi, la vanzarea produselor noi.
Aplicarea "timbrul verde" este o modalitate transparenta de a informa consumatorul cu privire la costurile de reciclare si contribuie major la constientizarea si educarea cetateanului, ceea ce implica si gestionarea corecta a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Pentru frigidere, cea mai mare taxa
Asociatia Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania - CECED Romania, impreuna cu Asociatia Romana pentru Reciclare (RoRec) si Asociatia Recolamp, au anuntat debutul activitatii de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (inclusiv electrocasnice si surse de iluminat).
Atat RoRec, cat si Recolamp sunt organizatii colective nonprofit, ele fiind finantate direct de catre producatori, prin transferarul sumelor colectate din aplicarea "timbrului verde". Aceasta taxa comunica, in fapt, consumatorilor costurile generate de gestionarea deseurilor, fiind cunoscuta si sub denumirea de "taxa vizibila".
La stabilirea valorilor "timbrului verde", schemele colective au urmarit asigurarea finantarii necesare pentru indeplinirea obiectivelor de mediu prevazute prin legislatia europeana si nationala, in conditiile economice si sociale ale Romaniei de astazi. Astfel, valorile "timbrului verde" au fost stabilite diferentiat, in functie de costurile reciclarii, pentru fiecare categorie de DEEE.
Cea mai mare valoare a timbrului verde este pentru frigidere cu capacitatea neta peste 250 litri (37 lei), iar cea mai mica este pentru sursele de iluminat (0,9 lei).
Alte valori pentru "timbrul verde": televizoare cu plasma - 21 lei; masini de spalat si cuptoare electrice - 15 lei; televizoare cu tub catodic si pe cristale lichide - 8 lei; aspiratoare - 6 lei; combine muzicale si DVD playere - 4 lei; mp3 playere portabile - 2 lei etc.
Constituite ca organizatii colective (conform HG 448/2005 privind reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice), fara scop patrimonial, RoRec si Recolamp vor prelua de la producatori responsabilitatea privind gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice asigurand reciclarea lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei, conform noilor norme adoptate de Romania, prin transpunerea acquis-ului comunitar. Astfel, RoRec va desfasura operatiuni de preluare a DEEE de la punctele municipale de colectare, transport si reciclarea lor, in vreme ce Recolamp este specializata in gestionarea deseurilor de surse de iluminat.
Pentru Romania, pana la 31 decembrie 2008, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice, provenite de la gospodariile particulare, trebuie sa fie de 4 kilograme, cu urmatoarele obiective intermediare: pana la 31 decembrie 2006, a cel putin 2 kg/locuitor; pana la 31 decembrie 2007, a cel putin 3 kg/locuitor.

Centrul de colectare
Pana in acest moment, singurul centru de colectare a deseurilor electronice se afla in Bucuresti, str. Ion Heliade intre Vii nr. 33. Conform legislatiei, o data cu predarea unui aparat vechi, centrul elibereaza o adeverinta pe baza careia cumparatorul trebuie sa beneficieze de scaderea taxei de mediu din pretul noului produs. Cetatenii au la dispozitie numarul 9654, unde pot solicita gratuit o masina.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.