Tupeu. Guvernul isi onoreaza promisiunea de majorare a pensiilor obligand angajatii sa contribuie cu mai multi bani la asigurarile sociale Majorarea pensiilor va fi suportata de toti cetatenii care obtin un venit lunar. Prin modificarea Legii pensii
Tupeu. Guvernul isi onoreaza promisiunea de majorare a pensiilor obligand angajatii sa contribuie cu mai multi bani la asigurarile sociale Majorarea pensiilor va fi suportata de toti cetatenii care obtin un venit lunar. Prin modificarea Legii pensiilor, persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut intr-o luna, reprezentand salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii. Atac la primele de sarbatori In prezent, la plata contributiei la asigurarile sociale nu sunt luate in calcul: drepturile platite in cazul incetarii raporturilor de munca, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, drepturile de autor, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, premiile si alte drepturi exceptate prin legi speciale. Dupa intrarea in vigoare a modificarilor, de Paste si de Craciun, de exemplu, vom plati mai mult la bugetul asigurarilor sociale, deoarece vor intra in calcul si primele de sarbatori. Contributia la pensii se va plati din toate veniturile lunare, inclusiv prime si alte stimulente Dijma pe salariile mari Vechea legislatie prevedea ca angajatii care obtin salarii lunare mari (de peste 1.300 de euro, de exemplu) platesc contributia de 9,5% doar pentru suma care nu depaseste cinci salarii medii brute pe economie. Concret, daca cele cinci salarii insumeaza 6.000 de lei, iar angajatul castiga 8.000 de lei pe luna, el plateste, deocamdata, 9,5% pe 6.000 lei. Dupa intrarea in vigoare a modificarilor Legii pensiilor, plafonul de cinci salarii se va elimina, iar contributia de 9,5% se va aplica, evident, asupra tuturor veniturilor angajatilor. De altfel, premierul Tariceanu a declarat ca "vom pune aceasta contributie (n.r. - de 9,5%) pe toate veniturile pe care le realizeaza un salariat". Scaderea veniturilor Un calcul simplu ne arata ca, daca vom plati 9,5% pe toate veniturile, nu doar din salarul brut, castigurile noastre lunare vor scadea. Deocamdata nu este foarte clar daca si angajatorii - care vireaza acum la bugetul de pensii 29% din salariul brut al angajatilor - trebuie sau nu sa aplice procentul ce le revine asupra tuturor sumelor oferite lunar angajatilor. Daca da, castigurile angajatilor ar putea scadea si mai mult.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.