Premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat ieri o vizita la Chisinau, prilej cu care a redeschis problema sensibila a Tratatului politic de baza cu Republica Moldova. Comunistii au devenit tot mai insistenti in acest sens, argumentånd ca un
Premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat ieri o vizita la Chisinau, prilej cu care a redeschis problema sensibila a Tratatului politic de baza cu Republica Moldova. Comunistii au devenit tot mai insistenti in acest sens, argumentånd ca un astfel de tratat ar contribui la reglementarea situatiei din Transnistria. Tentativele anterioare de acord intre Bucuresti si Chisinau au esuat, intrucåt liderul comunist Vladimir Voronin vrea recunoasterea „poporului moldovean”, iar redactarea sa se faca in limba moldoveneasca”. Tariceanu a fost tratat cu spatele de noul primar al Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, care nu a mai avut timp pentru o intålnire cu premierul. Chirtoaca si-a inceput mandatul cu o vizita in Romånia, unde s-a intålnit cu presedintele Traian Basescu.

Tratatul de baza dintre Romania si Republica Moldova poate fi semnat in urma unor negocieri flexibile, prin care sa se ajunga la un compromis de ambele parti, pornindu-se de la premisa de suveranitate a Moldovei, pe care nimeni din Romania nu o contesta, a declarat, la Chisinau, premierul Tariceanu. „Acest ac ord trebuie sa plece de la o premisa pe care nimeni din Romania nu are nici cea mai mica intentie sa o conteste, a suveranitatii si independentei Republicii Moldova”, a spus Tariceanu. Acesta a precizat ca doreste prin aceste declaratii sa elimine orice speculatii privind negocierile care vor fi derulate pe marginea acestui tratat, transmite Mediafax. Premierul roman s-a intalnit cu presedintele Vladimir Voronin si cu omologul sau Vasile Tarlev. Cei doi premieri au convenit sa organizeze anual o sedinta comuna de Guvern, in care sa fie discutate proiecte de colaborare. Premierul Tariceanu a reiterat sprijinul Romaniei pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Problema deschiderii consulatelor romanesti de la Cahul si Balti a ramas insa fara un raspuns. Comunistii, veniti la putere in 2001, au respins Tratatul de baza parafat in 2000 de ministrul de atunci Petre Roman.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.