Incalcarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la proprietate. Acestea sunt motivele pentru care Romania a fost, din nou, condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Din cauza ca autoritatile locale n
Incalcarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la proprietate. Acestea sunt motivele pentru care Romania a fost, din nou, condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Din cauza ca autoritatile locale nu au respectat ad litteram o decizie judecatoreasca a Tribunalului Olt, statul roman este iarasi condamnat la CEDO. stefan Radulescu si-a gasit astfel dreptatea la instanta europeana, unde si-a revendicat dreptul de proprietate asupra unui teren.
Comisia judeteana din Slatina, pentru aplicarea Legii 18/1991 a fost obligata de Tribunalul Olt sa-i reconstituie lui Radulescu dreptul la proprietate asupra unor suprafete de teren, insa hotararea nu a fost executata. Mai mult, CEDO a concluzionat ca refuzul nejustificat al autoritatilor de a executa hotararea mentionata a adus atingere dreptului reclamantului la un proces echitabil. Drept urmare, Curtea a decis despagubirea materiala a lui Radulescu cu 10.000 de euro si plata a 1.000 de euro drept prejudicii morale.
Un al caz solutionat de CEDO, zilele trecute, este "Grosu impotriva Romaniei". si in aceasta situatie este vorba tot despre incalcarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la proprietate. Cele doua cazuri par a fi "gemene", autoritatile locale tergiversand si in cazul lui Grosu restituirea unui teren.
Pe de alta parte, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Curtea a remarcat faptul ca autoritatile competente au demarat atribuirea unui teren echivalent catre reclamant, insa, avand in vedere ca procedura inca nu a fost finalizata, CEDO nu a putut concluziona ca hotararea judecatoreasca a fost executata.

>> Plangerile depuse anual impotriva statului roman la CEDO sunt de ordinul miilor.


Nemultumiti de solutiile instantelor autohtone sau de faptul ca hotararile judecatoresti nu sunt aplicate intocmai, sperantele a mii de romani se indreapta anual catre CEDO. Cele mai multe procese privesc incalcarea dreptului la proprietate, a drepturilor omului si a dreptului la un proces echitabil. Suma pe care a platit-o statul roman drept despagubiri pana in iunie 2006 este de aproape 4,5 milioane de euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.