In aceasta perioada foarte calda Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) recomanda cumparatorilor sa fie foarte atenti la alimentele pe care le cumpara, in special alimentele care prezinta un grad ridicat de perisabilitate din pu
In aceasta perioada foarte calda Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) recomanda cumparatorilor sa fie foarte atenti la alimentele pe care le cumpara, in special alimentele care prezinta un grad ridicat de perisabilitate din punct de vedere microbiologic.

Produsele la care trebuie sa fim foarte atenti sunt: lactatele (iaurturi, sana, lapte de consum etc.), la care schimbarea regimului termic determina inceperea procesului de fermentatie preparatele din carne precum produsele din gama celor cu pasta fina - cremwursti, parizer paste in membrane etc. carnea proaspata pestele proaspat si inghetata. Chiar si untul, intr-o perioada atat de calda, se poate topi, accelerandu-se procesele de oxidare.
In cazul produselor congelate (carne congelata, inghetata, peste congelat, legume-fructe congelate etc.), este recomandat sa se utilizeze ambalajele puse la dispozitie de magazin pentru astfel de produse, ambalaje care diminueaza transferul termic si pastreaza o perioada de timp produsul sub forma congelata.
Acordati o atentie deosebita cand cumparati alimente asupra modului de prezentare a acestora (culoare, miros, aspectul ambalajelor); in cazul in care ambalajul este bombat inseamna ca a inceput procesul de fermentare. Fiti atenti la conditiile de depozitare, atat in magazinul de desfacere, cat si la domiciliu. Solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, sa va arate eticheta produsului pentru a analiza compozitia si, mai ales, incadrarea in data durabilitatii minimale. Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare. Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale/data limita de consum modificata sau depasita. La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs. Nu cumparati alimente din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.