Referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc debuteaza, sambata, la Targu Mures, cu forumul intitulat "Din Transilvania in Europa", organizat de candidatul independent pentru Parlamentul European Laszlo Tokes si de cele sase organizatii maghiare
Referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc debuteaza, sambata, la Targu Mures, cu forumul intitulat "Din Transilvania in Europa", organizat de candidatul independent pentru Parlamentul European Laszlo Tokes si de cele sase organizatii maghiare care il sustin, transmite Rompres.

Secretarul Biroului Permanent al Consiliului National Secuiesc, Andrassy Arpad, a declarat ca referendumul de la Targu Mures este sustinut si de filiala UDMR Targu Mures, care va oferi sprijin logistic.

Participantii la forumul - care va incepe la ora 12,00 la Teatrul National din Targu Mures - vor fi indemnati sa semneze in favoarea autonomiei teritoriale a secuimii.

Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs a aratat ca acest demers e normal sa fie sustinut de UDMR, apreciind ca “bine face UDMR Mures daca o sprijina” si ca referendumul “poate ar fi trebuit organizat de UDMR, pentru ca o autonomie ca sa se realizeze trebuie anumite conditii”.

Una dintre conditiile mentionate de Eckstein este ca populatia care solicita autonomia sa isi exprime aceasta dorinta in mod public, in numar mare si in mod repetat, iar o alta ar fi legislatia, care sa consfinteasca autonomia pentru a fi recunoscuta ca atare si de organismele internationale.

“Problema este ca unii cred ca singura conditie este aceea ca, daca se voteaza cu urna volanta, este destul. Trebuie sa existe si o astfel de manifestare de vointa, dar nu este suficient. Probleme de legalitate cu privire la consultarea populatiei intr-o anumita problema nu se pun. Nu exista un text incriminator in legislatia romaneasca”, a precizat senatorul UDMR.

Liderul UDMR Mures, europarlamentarul Kelemen Attila, a declarat ca organizatia a luat decizia de a nu bloca acest referendum pentru autonomie, iar daca UDMR Targu Mures a luat decizia de a sustine actiunea, a facut-o “in baza autonomiei pe care o au filialele”.

La actiunea de la Targu Mures participa Uniunea Civica Maghiara, Consiliul National Secuiesc, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, Consiliul Tineretului Maghiar, Tineretul Maghiar Ardelean si Asociatia Civica Maghiara din Bihor, care sustin candidatura episcopului Tokes la Parlamentul European.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.