Manifestare - Denii eminesciene Asociatiunea Astra, filiala Iasi, a organizat zilele trecute o importanta manifestare. A strans romani din tarile vecine si i-a condus prin locurile semnificative pentru Eminescu si romani: Iasi, Ipotesti, Alba Iu
Manifestare - Denii eminesciene Asociatiunea Astra, filiala Iasi, a organizat zilele trecute o importanta manifestare. A strans romani din tarile vecine si i-a condus prin locurile semnificative pentru Eminescu si romani: Iasi, Ipotesti, Alba Iulia, Blaj, pentru a poposi, in final, la Giula, in Ungaria. 56 de romani din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Romania s-au intalnit la Iasi si au pornit spre locurile pe unde si-a purtat candva pasii poetul. De la teiul lui Eminescu s-au indreptat spre Botosani, luand apoi, prin orasul Marii Unirii, calea Ungariei.  La manifestare au participat si preoti din Republica Moldova, care cu ani in urma n-ar fi indraznit sa-si afirme romanitatea, fete bisericesti din Serbia, dar si studenti sau varstnici cu talent artistic, precum taranul Ilia din Bulgaria. In orasul unguresc au sosit din zona Brasovului formatii artistice cu renume: "Calusarii" si "Borita", din Purcareni, si vestitul cor "Seniorii Cetatii" din Rupea. "Fiecare vine cu un program propriu, iar ceea ce vad ii influenteaza. Cei din strainatate isi perfectioneaza limba romana, apoi transmit mai departe din experientele romanismului", a spus profesoara Areta Mosu, presedintele "Astrei".  INTALNIRI. Ca si in alti ani, manifestarea, aflata la a 13-a editie, s-a desfasurat sub semnul lui Eminescu, intrucat pentru romanii raspanditi in lume poetul national reprezinta tara, originile, limba romana. Succesul editiei din acest an a fost luarea legaturii cu ro-manii din Giula, dar si cu cei din satul Chitighaz, unde traiesc romani care formeaza comunitati mai putin entuziaste vizavi de romanism fata de cele din alte tari. "Totusi i-am sensibilizat cu poeziile si cantecele, asa ca urmeaza sa avem intalniri mai dese, sa-i chemam in Romania. Au vazut si ei ca unii vizitatori au facut mii de kilometri pentru a-i cunoaste".   Probleme Intalnirea a demonstrat tuturor romanilor, si mai ales celor din Giula, ca vorba, portul, poezia si folclorul sunt aceleasi, indiferent de tara in care traiesc. Conform celor spuse de membrii Astrei, la itinerariul cultural ar fi participat chiar mai multi romani. Oficial, in Ungaria traiesc 10.500 de romani. Tiberiu Iuhas, director executiv al Autoguvernarii romanilor din Ungaria, care in fapt e una mai mult culturala, spune ca cifra e dubla, dar ca multi romani se tem inca sa-si recunoasca apartenenta. "Sunt probleme, pentru ca romanii din Ungaria traiesc in localitati foarte mici. Adesea, primariile ne santajeaza si ne spun sa inchidem scoala sau caminul cultural din cauza lipsei fondurilor."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.