Aproximativ 90% dintre copiii strazii din Bucuresti se drogheaza cu aurolac.
Epuizati, ajung in centrele de primire in regim de urgenta si cersesc ajutor.
Romania nu are nici un centru de dezintoxicare pentru minorii care se drogheaza.
Aproximativ 90% dintre copiii strazii din Bucuresti se drogheaza cu aurolac.
Epuizati, ajung in centrele de primire in regim de urgenta si cersesc ajutor.
Romania nu are nici un centru de dezintoxicare pentru minorii care se drogheaza.
la varsta de 11 ani se droga cu marijuana. Ajunsese si la supradoze injectabile. Politia l-a adunat din strada si l-a dus la Centrul de primire in regim de urgenta "Pinocchio". Ani de zile a continuat sa se drogheze. Desi le era mila de el, cei din centru nu aveau mijloace specializate ca sa-l ajute. La o anumita ora disparea, iar cand revenea, o facuse iar. Astazi este un tanar salvat. A dorit din toata inima acest lucru, iar ceilalti l-au ajutat doar prin omenia lor.

"Distractia"
cu marijuana
Cand tatal sau a murit, avea vreo 10 ani. Mama nu era capabila sa-si intretina copiii. Pe el l-a trimis sa fure si sa cerseasca. Nu a acceptat aceste "sfaturi" si a muncit, din greu, la culesul porumbului, iar plata i se facea in fiare vechi pe care le vindea. Asa castiga banii pe care ii dadea mamei. Cand nu a mai suportat, a fugit din orasul sau natal, din Banat. A ajuns la Arad, unde a fost interceptat de un strain care l-a invatat sa se "distreze" cu marijuana. Dupa vreo doi ani si jumatate, ajunsese distribuitor de droguri in Bucuresti. Nu lucra cu bani. Era platit doar cu doza de drog.

"Ajutati-ma sa scap!"
Norocul lui a fost ca nu era violent cand se droga si asa oamenii de la "Pinocchio" l-au suportat. Aici devenise constient ca va muri daca nu se va lasa. Fugea din centru, isi lua doza si apoi revenea plangand: "Ajutati-ma sa scap". "stiam din experienta cu aurolacii ca nu trebuie sa-i respingi", spune Sorina Chivoiu, directoarea Centrului "Pinocchio". "La noi, majoritatea copiilor au cersit si au consumat aurolac si tot ce putem face este sa avem rabdare cu ei. N-ai unde sa-i duci. Si peste tot te izbesti de mentalitatea ca nu se poate lucra pe drog. Cu el era si mai greu. Dar am vazut ca doreste sincer sa se lase. Dupa 10 zile la Spitalul '9>>, cand a revenit, i-am pus la dispozitie numarul meu de telefon si pe al altora la care putea suna oricand. I-am dat doar lui un calculator, care il pasiona. L-am pus la lucru, in secretariat, i-am aratat incredere. Si a reusit sa nu mai iasa din centru sase luni. Astazi, dupa mai mult de un an, este bine. Are 19 ani, are un serviciu stabil si drogurile nu-l mai intereseaza."
>> Sa stie si altii
"As vrea ca toti copiii si tinerii sa stie cum am trait eu pe strada, ca sa aprecieze ca au parinti, casa. Iar cei care se drogau impreuna cu mine au murit sau vor muri curand", ne spune la despartire tanarul C.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin