Reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor, dar si analistii economici sustin ca majorarea impozitelor pe veniturile salariale, din 2008, va avea are drept consecinte sporirea muncii la negru, cresterea inflatiei si instabilitate economica. Repr
Reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor, dar si analistii economici sustin ca majorarea impozitelor pe veniturile salariale, din 2008, va avea are drept consecinte sporirea muncii la negru, cresterea inflatiei si instabilitate economica. Reprezentantii Grupului de Economie Aplicata cred ca prin aceasta masura Guvernul le da in cap, la propriu, angajatilor romani. Si FMI a criticat, ieri, maniera in care Guvernul a gasit de cuviinta sa majoreze pensiile, avertizand ca aceasta decizie ar putea duce la amplificarea presiunilor inflationiste si la majorarea deficitului de cont curent.

Oamenii de afaceri critica dur masura prin care va fi eliminata plafonarea contributiilor la pensii pana la un anumit nivel salarial, considerand-o populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung. „Suntem surprinsi de hotararea neasteptata a Guvernului de a creste veniturile bugetare prin impozitarea suplimentara a veniturilor salariale ce depasesc de cinci ori salariul mediu pe economie. Masura este contrara declaratiei facuta de primul-ministru in martie 2007, privind reducerea contributiei sociale & icirc;n anul 2008 cu 6%“, au afirmat reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Acestia apreciaza ca „inca o data Guvernul da dovada de dispret fata de mediul de afaceri, promovand masuri fiscale, fara o consultare democratica prealabila“. Potrivit AOAR, solutia anuntata de Guvern este o masura comoda, directa si arbitrara, care nu are la baza nici un calcul economic, ceea ce ar putea determina un grad foarte redus de colectare a veniturilor.
„Aranjamentul politic a batut logica economica. (...) Cred ca avem din nou de-a face cu un cadou politic, asa cum la vremea lor in anii '90 am avut de-a face cu pensionari inainte de termen excesive, cum am avut de-a face cu pensionari pe caz de boala excesive, astfel incat la ora actuala suntem 'campionii Europei>>“, a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru, citat de Mediafax.
El considera ca din aceasta cauza angajatorii si angajatii vor gasi metode de a nu-si mai declara, pe hartie, salariile.
„Cei cu salarii mari vor face diverse aranjamente perfect legale pentru ca aceste salarii sa nu se mai vada si asta e logic si se intampla peste tot, nu au inventat-o romanii, este un comportament economic rational. Dar ceea ce se va intampla pe termen lung este ca se va intari aceasta lipsa de incredere in consecventa masurilor de politica economica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.