Evenimentele recente din teritoriile palestiniene au readus Orientul Apropiat in centrul preocuparilor internationale, devansand chiar problemele grave din Orientul Mijlociu.
Dupa ce Hamas a preluat controlul militar asupra Fasiei Gaz
Evenimentele recente din teritoriile palestiniene au readus Orientul Apropiat in centrul preocuparilor internationale, devansand chiar problemele grave din Orientul Mijlociu.
Dupa ce Hamas a preluat controlul militar asupra Fasiei Gaza, presedintele palestinian Mahmud Abbas (aflat in Cisiordania) a demis guvernul condus de Ismail Haniya, ales in ianuarie 2006, numindu-l prim-ministru interimar pe deputatul independent Salam Fayyad. In Gaza a fost instituita starea exceptionala.
Evenimentele au schimbat pentru moment raportul de forte in favoarea islamistilor. Cotidianul israelian "Yediot Aharonot" titra: "Iata Hamastanul!". Iar editorialul era intitulat "Iranul, la cinci minute de Ashkelon", facand trimitere la un important port al Israelului. Celalalt mare cotidian israelian, "Ma'ariv", sublinia ca exista acum trei state pentru doua popoare si comenta situatia astfel: "Scenariul catastrofal s-a produs: Hamas a preluat controlul in Fasia Gaza, iar Fatah asupra Cisiordaniei. Buna ziua, Infern!"
Violente in Gaza
Luptele intre Hamas si Fatah au inceput marti, 12 iunie a.c., cand luptatorii au cucerit cartierul general al fortelor "Preventive Security Service" si cladirea serviciului secret al Fatah din Gaza City. Soldatii Fatah, luati prizonieri, au fost executati in strada.
In dupa-amiaza aceleiasi zile, Hamas a cucerit si resedinta lui Abbas din Gaza City. Catre seara, Hamas a emis un comunicat privind executarea lui Samih Al-Madhoun, un lider al "Brigazilor Al-Aqsa" si colaborator apropiat al presedintelui palestinian Mahmud Abbas, precum si al sefului fortelor de securitate ale lui Abbas, celebrul Mohammad Dahlan, colaborator al Israelului. "Reuters" a anuntat ca trupul lui Madhoun a fost descoperit ulterior intr-o tabara de refugiati din Gaza.
Inrtr-o singura zi, confruntarile dintre cele doua factiuni palestiniene - Hamas si Fatah - se soldasera cu 25 de victime. In total, confruntarile, care au tinut cinci zile, au facut 88 de victime printre palestinieni. Potrivit Radio Israel, Egiptul - stat care are granita comuna cu Gaza - a anuntat ca este pregatit sa absoarba miile de refugiati palestinieni.
Trebuie sa mentionam ca Fasia Gaza are 1,4 milioane de locuitori palestinieni, care se inghesuie pe un spatiu de doar 360 de kilometri patrati, fiind una din cele mai mari aglomeratii umane de pe glob.
Secretarul de stat Condoleezza Rice a facut cunoscut faptul ca Statele Unite sprijina hotararile lui Abbas, pe care il recunoaste drept suprema autoritate palestiniana.
Prin destituirea premierului Ismail Hanyya (provenind din Hamas), prin decretarea starii exceptionale in Gaza - unde Abbas nu mai are nici o autoritate - si numirea unui prim-ministru "interimar" (Salam Fayyad) se consfinteste practic ruptura intre cele doua entitati palestiniene: Fasia Gaza, controlata in totalitate de islamistii din Hamas, si Cisiordania, controlata de luptatorii palestinieni din Fatah (fostul OEP), grupare a presedintelui Mahmoud Abbas. Oficialitatile de la Ierusalim au avertizat ca victoria militara a islamistilor din Hamas in Gaza ar putea declansa o actiune militara a Israelului in aceasta vara. Practic, situatia strategica a Israelului s-a complicat, pentru ca statul evreu se afla prins acum intre rachetele Hezbollahului pro-iranian din Liban, la nord, si Hamasul islamist la sud. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe israelian, Mark Regev, a caracterizat ascensiunea Hamas din Fasia Gaza drept "o problema si o provocare pentru Israel". El a reiterat sprijinul Israelului pentru Mahmud Abbas si "palestinienii moderati".
Trebuie sa amintim insa ca, dupa victoria Hamas in alegerile din ianuarie 2006, la cererea Israelului s-a instituit o blocada internationala impotriva Autoritatii Palestiniene, care a creat o situatie dezastruoasa, mai ales in Gaza. Au fost taiate toate finantarile occidentale pentru Autoritatea Palestiniana, iar Israelul a refuzat sa mai achite taxele vamale la care Autoritatea Palestiniana avea dreptul, prin controlul israelian al punctelor de frontiera. Hamasului, invingator in alegerile din 2006, i s-au pus conditii de "Grupul celor 4" (Statele Unite, Uniunea Europeana, ONU, Rusia): 1) sa recunoasca statul Israel; 2) sa renunte la terorism; 3) sa recunoasca toate intelegerile anterioare dintre Israel si Autoritatea Palestiniana. Fara respectarea acestor trei conditii, blocada economico-financiara contra Hamas va continua.
In fata noii situatii, Israelul a luat masuri pentru a putea lansa in cateva saptami un posibil atac in Gaza si a distruge Hamas. "Sunday Times" citeaza surse militare israeliene, potrivit carora noul ministru israelian al Apararii - Ehud Olmert (care l-a inlocuit pe Amir Peretz) - a propus Guvernului un plan care prevede desfasurarea a doua divizii armate si a uneia de infanterie, insotite de aviatia militara, la nord de Gaza, pentru a actiona in Fasie si a pune capat "Hamastanului".
Raportul confidential al lui Alvaro de Soto
Cotidianul britanic "The Guardian" a publicat un raport confidential al fostului trimis ONU din Orientul Apropiat, Alvaro de Soto. In acest document, de Soto incearca sa identifice cauzele actualei situatii din regiune. El arata ca boicotul international dirijat contra Hamas, imediat dupa victoria in alegerile din 2006, a creat "conditii devastatoare" pentru palestinieni. In acelasi timp, atitudinea Israelului a fost una "esential rejectionista". Hotararile Cvartetului (SUA, UE, ONU, Rusia) au devenit sanctiuni contra unui guvern abia ales. Altfel spus, s-a trecut la sanctiuni in loc de negocieri. Dupa castigarea alegerilor, Hamas a dorit sa formeze o ampla coalitie cu Fatah, dar SUA si Israel au descurajat Fatah sa adopte o asemenea solutie, scrie De Soto. Prin aceasta, separarea palestinienilor in doua state devenise, practic, o realitate inca din 2006.
De Soto sustine ca boicotul international a distrus economia palestiniana dupa ianuarie 2006 si ca politica SUA si Israel a fost aceea de a alimenta un conflict in regiune intre Hamas si Fatah. De Soto citeaza un diplomat american de la ONU, care i-a declarat: "Imi place aceasta viata", referindu-se la raporturile Hamas si Fatah.
Comentand raportul De Soto, "The Guardian" din 14 iunie a.c. scrie: "Sanctiunile nu au incurajat Guvernul palestinian sa functioneze prea bine."
Ministrul de Externe palestinian, ZIad Abu Amr, a marturisit reporterilor: "Practic, noi traim ca intr-o cusca. Daca doi frati sunt varati in aceeasi cusca si lipsiti de orice mijloace de supravietuire, acestia se vor lupta intre ei." Un purtator de cuvant israelian din Ministerul de Externe a declarat ca actuala evolutie a evenimentelor a facut din Fasia Gaza un "stat separat, inamic". Guvernul israelian a reactionat imediat fata de noua situatie, inchizand granita cu Fasia Gaza si amenintand cu stoparea furnizarii curentului electric, a benzinei si a apei potabile, controlate toate de Israel. Olmert a solicitat ONU desfasurarea unei forte multinationale la granita Egiptului cu Fasia Gaza, cunoscuta drept "Ruta Philadelphia", similara celei desfasurate in sudul Libanului. Olmert a urgentat si constructia unei bariere care are rolul sa combata traficul de arme catre Fasia Gaza.
In "Jerusalem Post", Calev Ben-Dor, de la "Reut Institute", afirma ca "doua state separate au aparut la granita Israelului - Hamastanul in Gaza si Fatahlandul in Cisiordania". "Diviziunea de facto dintre Gaza si Cisiordania va permite Israelului sa mentina boicotul contra Hamas in Gaza, in timp ce va putea gasi un aliat in Cisiordania, dupa multi ani", mai scrie Ben-Dor.
Dupa victoria militara a Hamas in Gaza, Egiptul si Iordania si-au exprimat temerile ca aceasta victorie va stimula raspandirea fundamentalismului islamic, mai ales in Egipt, datorita Hamas, care are stranse legaturi cu "Fratia Musulmana". Temerile au fost exprimate de curand de ministrul egiptean de Externe, Ahmed Abul Gheit.
Dupa alegerile din 2006, Fatah a conspirat permanent impotriva Hamas
Cotidianul israelian "Ha'aretz" dezvaluia, la 7 iunie, ca - dupa ce a pierdut alegerile din ianuarie 2006 - Fatah a complotat permanent impotriva Hamas. Potrivit publicatiei, unii oficiali ai Fatah din Gaza au cerut Israelului sa le expedieze mari sume de bani si armament prin intermediul tarilor arabe, inclusiv Egipt. Practic, Fatah se pregatea pentru o actiune militara in Gaza, dar Hamas-ul i-a luat-o inainte. Presedintele Mahmud Abbas a incercat sa slabeasca noul guvern Hamas, cu ajutorul Israelului, al Statelor Unite si al serviciilor secrete din unele state arabe. Au fost expediate mari sume de bani si cantitati de armament pentru "Preventive Security Service", condusa de Mohammad Dahlan, un apropiat al presedintelui Abbas.
Un rol important in acest efort de a inarma clandestin fortele Fatah din Gaza a avut Elliott Abrams, adjunctul consilierului NSA (National Security Council). Acelasi Abrams a fost condamnat anterior pentru ca a mintit Congresul SUA in privinta incalcarii "Amendamentului Bohlen" si pentru ca a inarmat cladestin fortele "Contras" din Nicaragua, la ordinul secret la presedintelui Reagan. Abrams mai este cunoscut si pentru ca a ascuns masacrele si atrocitatile comise contra civililor din El Salvador de catre "echipele mortii", in anii '80.
Desi Mohammad Dahlan a orchestrat o incercare de lovitura militara impotriva Hamas in Fasia Gaza, in decembrie 2006 - ianuarie 2007, Hamas a fost totusi de acord cu crearea unui "guvern de unitate nationala", alaturi de Fatah, la summitul de la Mecca (Arabia Saudita). Abbas si Dahlan au sabotat proiectul, sperand intr-o lovitura militara contra Hamas. Cei doi au refuzat sistematic punerea militiilor lor sub autoritatea Ministerului de Interne al noului guvern, dominat de Hamas, dupa alegerile din ianuarie 2006.
Probleme noi pentru strategia SUA in Orientul Apropiat
Situatia noua din Orientul Apropiat creeaza mari probleme si pentru strategia americana din zona. Adminstratia Bush a incurajat prin toate mijloacele venirea la putere in regiunea Orientul Apropiat - Mijlociu - Asia Centrala a unor guverne "prietene" fata de SUA. Si care sa depinda efectiv de ajutorul american. Aceasta strategie a devenit evidenta prin "schimbarile de regim" din Afganistan, Irak, Palestina si evolutia din Liban. In 2007, strategia trece insa prin momente grele. In Afganistan, talibanii asalteaza puterea de la Kabul. In Irak continua o rezistenta apriga impotriva fortelor Coalitiei. In Palestina, islamistii au dat lovitura in Fasia Gaza. Iar in Liban armata - pe care SUA si Israel mizau contra Hezbollahului pro-iranian - s-a dovedit mult prea slaba, antrenand Israelul in aventura militara din vara lui 2006.
La 20 iunie, Ehud Olmert s-a deplasat in Statele Unite pentru a pune la punct un nou plan de actiune. Washingtonul s-a aratat dispus, in noul context, sa ridice embargoul, dar doar fata de Cisiordania lui Abbas. Nu si fata de Gaza. Bush a incurajat si reluarea tratativelor Olmert-Abbas. Mahmud Abbas, sustinut de SUA si Israel, a cerut ONU sa trimita o forta multinationala in Gaza. Hamas, in schimb, a anuntat ca aceasta forta nu este necesara si ca ea va fi privita de populatia din Gaza drept "forta de ocupatie".
Cotidianul "New York Times" il citeaza pe Danny Rubinstein, analist israelian pe afaceri palestiniene, care considera ca actuala situatie se datoreaza faptului ca Fatahul nu a dorit nici o clipa sa imparta puterea cu Hamas, nici macar dupa victoria zdrobitoare a Hamas in alegerile din 2006. "Lucrurile au evoluat astfel incat Hamas a trebuit sa ia cu forta ceea ce castigase in chip democratic" - afirma Rubinstein. Acesta considera ca SUA si Israelul au determinat Fatahul sa reziste propunerilor Hamas de impartire a puterii, dupa alegeri, si a construirii unui "guvern de unitate nationala". Fapt remarcat si de Alvaro de Soto, in raportul sau de 52 de pagini, redactat inainte de incetarea misiunii sale in cadrul ONU, luna trecuta.
Controversa s-a purtat mai ales in domeniul fortelor de securitate, sustine Rubinstein. Mohammed Dahlan, seful lui "Preventive Security Service" - cel mai apropiat colaborator al lui Mahmoud Abbas si vechi colaborator al Mossad si CIA - a refuzat sistematic sa supuna serviciul sau autoritatii Ministerului de Interne. Danny Rubistein aminteste ca, in urma cu 12 ani, multi lideri Hamas au fost arestati de Dahlan. Iar acestia nu au uitat, desigur, tratamentul crud si umilitor la care au fost supusi pe timpul detentiei. Hamas acuza un grup din cadrul Fatah - care a pus mana pe putere dupa moartea lui Yasser Arafat - grup care graviteaza in jurul tandemului Abbas-Dahlan -, ca saboteaza orice incercare de formare a unui guvern national, cu sprijinul Israelului si al SUA. Pentru care Hamas a ramas, in ciuda victoriei in alegerile din ianuarie 2006, o "organizatie terorista".
Israelul incearca sa izoleze Hamas si sa-l promoveze pe Abbas
Profesorul Ira Chernus, de la catedra de Studii religioase de la University of Colorado, afirma ca Israelul urmareste chiar declansarea unui razboi civil intre Hamas si Fatah.
Ehud Olmert i-a spus recent lui Bush ca Israelul a blocat intrarile in Fasia Gaza, precum si orice legaturi intre Fasia Gaza si Cisiordania. Atat Bush, cat si Olmert s-au referit la Hamas ca la o "organizatie terorista" care trebuie combatuta energic, in timp ce Mahmud Abbas a fost caracterizat drept reprezentantul palestinienilor moderati, cu care se pot face progrese si realiza compromisuri. Abbas - in viata privata un prosper om de afaceri - este cunoscut pentru stransele sale legaturi cu business-ul israelian. Chernus aminteste ca mai multi oficiali israelieni au afirmat ca doresc ca Fasia Gaza sa fie izolata total de Cisiordania. Unul dintre oficialii israelieni a sustinut ca, in aceasta vara, armata israeliana ar putea interveni in Gaza pentru a lichida militar Hamas-ul.
Strategia izolarii Fasiei Gaza are mai multe ratiuni, afirma Ira Chernus. Mai intai, previne raspandirea terorismului din Gaza in Cisiordania, unde exista trupe israeliene. Apoi, Israelul vrea ca Hamas sa se confrunte in Gaza cu situatia catastrofala generata de blocajul economic si financiar, in vreme ce Cisiordania va fi ajutata atat de Israel, cat si de SUA sa-si imbunatateasca situatia economica. Israelul isi propune sa reia, cat de curand, tratativele cu Abbas pe aceste teme. Dar, mai ales, situatia actuala prezinta marele avantaj ca amana pe timp nedeterminat orice tratative israeliano-palestiniene. Datorita rupturii intre Gaza si Cisiordania, Mahmud Abbas nu mai poate aparea drept liderul tuturor palestinienilor. Controlul Hamas in Gaza limiteaza capacitatea Israelului de a negocia ceva cu Abbas - a anuntat ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni. Or, blocarea tratativelor Israelului cu palestinienii si eventuale concesii - tratative impuse de SUA - constituia mai demult un obiectiv urmarit in secret de diplomatia israeliana. "Multi in Israel se intreaba acum daca aceste tratative mai au vreun sens" - scrie Ira Chernus.
Unii lideri din Israel considera chiar ca un razboi civil intre Fatah si Hamas ar fi un pretext ideal nu numai pentru ca tratativele israeliano-palestiniene sa fie abandonate cu totul, dar si ca armata israeliana sa intevina si distruga forta Hamas. Totusi, in Israel exista si lideri care considera ca o continuare a tratativelor israeliano-palestiniene este mai importanta decat orice altceva: Meir Sheetrit de la "Kadima" sau Benjamin Ben-Eliezer de la "Mapai" sunt printre partizanii reluarii negocierilor.
Exista si teoria ca preluarea puterii pe cale militara in Gaza de catre Hamas este urmarea unui plan ingenios, pus la punct de Mossad, pentru a permite armatei israeliene sa intervina. Cei care sustin aceasta teorie au in vedere un fapt istoric: Hamas a fost sistematic infiltrata de agenti ai Mossad.
Organizatia Hamas, infiltrata de Mossad
Richard Sale, de la UPI, scria pe 18 iulie 2002, in articolul "Analysis: Hamas History tied to Israel" ("Analiza: istoria Hamas este legata de Israel"), ca - desi statul evreu si Hamas par angajate intr-un razboi crancen - surse din serviciile secrete americane sustin ca Ierusalimul finanteaza si manipuleaza in secret Hamas-ul. Dorinta evidenta a Mossad este aceea de a dispune de parghii interne in Hamas, prin infiltrarea de arabi pro-israelieni, pentru a influenta deciziile Hamas-ului. Tony Cordesman, de la "Center for Strategic Studies", afirma si el ca Israelul sustine in secret Hamas, "pentru a diviza miscarea si pentru a-i dilua forta".
Potrivit unor documente care au parvenit la UPI de la "Institute for Counter Terrorism", Hamas a aparut legal in 1987, ca o excrescenta a "Fratiilor Musulmane", si a fost inregistrata de seicul Ahmed Yassin, liderul sau spiritual de atunci, sub denumirea de "Al-Mujamma Al-Islami". Finantarea secreta a Hamas de catre Israel, cunoscuta si de Departamentul de Stat american, se datora - la acea vreme - nevoii Israelului de a crea o contrapondere la OEP-ul lui Yasser Arafat, grupare palestiniana de stanga, sustinuta de URSS. Tara in care se formase ca "agent de influenta" si Yasser Arafat, coleg de "studii" la Moscova cu Ion Iliescu, dupa cum a recunoscut chiar Arafat la Bucuresti, in 1994.
Unul din obiectivele pentru care Israelul a finantat in secret Hamas a fost dorinta sa dezlantuie un razboi civil, fratricid, contra OEP-ului lui Arafat. Un razboi intre palestinienii islamisti (Hamas) si cei marxisti (OEP/Fatah).
Tony Cordesman atrage atentia ca ceva similar s-a petrecut si cu serviciul secret egiptean, care s-a infiltrat si a finantat in scop de manipulare organizatia fundamentalista din Egipt. Generalul israelian Yitzhak Segev, fost guvernator in Gaza, a confirmat finantarea secreta a Hamas de catre Israel. In revista italiana "L'Expresso" din 19 decembrie 2001, liderul OLP/Fatah - Yasser Arafat - afirma: "Hamas a fost constituita cu sprjinul Israelului. Scopul era, pe atunci, de a crea o organizatie antagonista la OEP. Hamas a primit finantare si s-a antrenat in Israel. Ei continua sa se bucure de permise si autorizatii israeliene speciale, care ne sunt interzise noua. Chiar daca este vorba de o autorizatie pentru o simpla fabrica de sos de tomate." (L'Expresso, 19 decembrie 2001) George Szamuely scria, de asemenea, in "New York Post" (vol. 15, nr. 17, 2002) ca "Organizatia terorista Hamas este, in mare masura, o creatie a Israelului". Iar Ze'ev Schiff si Ehud Ya'ari mentioneaza in cartea lor, "Intifada" (1989): "OEP suspecteaza Israelul de complot pentru a intari Hamas si pentru a indrepta aceasta organizatie islamica contra sustinatorilor lui Arafat. Creand astfel premisele unui razboi civil palestinian."
Analistul Robert Fisk afirma ca sprijinul Israelului pentru Hamas a continuat si dupa semnarea Acordurilor de la Oslo. Fisk considera ca radicalismul islamic al Hamas slujeste perfect scopului Israelului: acela de a "sugera" opiniei publice internationale - dar mai ales celei din SUA - ca in Orientul Apropiat conflictul se duce intre Israelul democratic si o mana de fanatici islamisti, al caror unic scop este "sa-i arunce pe evrei in mare".
Cei care cunosc aceste precedente istorice nu pot sa nu isi puna o intrebare interesanta: nu cumva preluarea prin forta militara a puterii in Gaza de catre Hamas face parte dintr-un proiect civil palestinian? Doar timpul va raspunde la aceasta intrebare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.