Firma imobiliara americana Baytree Capital Associates a fost aleasa de familia Dominic de Habsburg sa se ocupe de vanzarea Castelului Bran si a imprejurimilor sale. "Vor sa vanda cat mai repede intreaga proprietate, dar, totusi, sunt extrem de exigen
Firma imobiliara americana Baytree Capital Associates a fost aleasa de familia Dominic de Habsburg sa se ocupe de vanzarea Castelului Bran si a imprejurimilor sale. "Vor sa vanda cat mai repede intreaga proprietate, dar, totusi, sunt extrem de exigenti cand vine vorba de cumparator", a declarat directorul firmei Baytre, Michael Gardner. Desi nu a dorit sa estimeze valoarea de piata a proprietatii, Gardner crede ca ar fi vorba de o suma in euro, cu noua cifre, domeniul urmand a fi pus in vanzare in aproximativ 60 de zile. Potrivit acestuia, cel mai probabil, cumparatorul va fi de pe continentul european.
Castelul, construit initial ca o fortareata in calea turcilor si folosit incepand cu 1920 ca resedinta regala, si cladirile auxiliare sunt, aminteste Reuters, la 20 de minute de un aeroport international aflat inca in constructie langa Brasov, fapt ce ar putea creste semnificativ valoarea sa.
"Desi ar accepta un proprietar care sa valorifice potentialul turistic al imobilului, proprietarii nu doresc ca acesta sa transforme castelul in ceva prea comercial, cum ar fi un parc de distractii numit Taramul Vampirilor", a mai spus Gardner, precizand ca autoritatile romane, care au retrocedat Branul anul trecut, mai au inca doi ani pentru a valorifica potentialul turistic al castelului, cifrat la 450.000 de vizitatori pe an. Dar, se pare ca Dominc de Habsburg n-a aflat ca in Parlametul Romaniei, o comisie de ancheta a intocmit un raport privind legalitatea retrocedarii castelului Bran. Potrivit raportului, actele prin care s-a facut retrocedarea sunt "total lovite de nulitate", deoarece procedurile nu au fost respectate.
"Restituirea a fost ilegala. Concluzia subcomisiei este ca actul de retrocedare este lovit de nulitate absoluta, pentru ca nu s-au respectat procedurile si legile existente: pe de o parte Legea 213 si Constitutia, care spun ca domeniul public este inalienabil, pe de alta parte, la momentul cand s-au stabilit mostenitorii, nu s-au respectat procedurile, astfel incat, in prima cerere formulata catre Prefectura Brasov au existat cinci mostenitori, iar ulterior, in momentul restituirii, s-a facut doar catre trei din cei cinci mostenitori", se arata, printre altele, in raport. Potrivit secretarului Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, subcomisia a propus sesizarea premierului in vederea efectuarii unei cercetari proprii privind modul in care Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul Finantelor Publice au avizat si participat la aceasta restituire, formularea unei actiuni judecatoresti de catre autoritatile legal competente, sesizarea organelor judiciare in vederea stabilirii raspunderii si sanctionarii persoanelor care au comis ilegalitati si sesizarea Curtii Constitutionale de catre presedintele Camerei Deputatilor asupra retrocedarii castelului Bran din domeniul public al statului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.